Minister Jambon: “Heb EU overtuigd over verzamelen passagiersgegevens”

Een wetsontwerp van minister Jan Jambon (N-VA) maakt het mogelijk passagierslijsten van alle internationale luchtvaart-, trein-, bus- en scheepvaartverkeer bij te houden in het kader van de strijd tegen terreur. De Europese Commissie had vragen gesteld bij de haalbaarheid van het ontwerp, zeker als België als enige EU-land doorzet. De Europese richtlijn slaat immers alleen op luchtvaartgegevens, terwijl ons land het toepassingsveld fors uitbreidt.

Jambon heeft begin deze maand echter samengezeten met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en hen ervan overtuigd dat hun kritiek op een oud wetsontwerp was gebaseerd. Maar de minister beseft ook dat op een eiland werken weinig zoden aan de dijk zal brengen. Hij verzekerde dat België niet het enige land is dat nadenkt over een uitbreiding.

Oppositie sceptisch

Ecolo-Groen blijft fel gekant tegen het wetsontwerp. Benoît Hellings en Wouter De Vriendt vinden het middel niet effectief en buitenproportioneel. “Jullie aanpak is dogmatisch. Jullie vertrekken van de mythe dat zoveel mogelijk gegevens verzamelen over zoveel mogelijk mensen zal helpen om aanslagen te voorkomen”, aldus Hellings. Voor De Vriendt zou het beter zijn de middelen van de politie en veiligheidsdiensten te versterken. Ook David Geerts (SP.A) betwijfelt of de “maximalistische invulling” efficiënt zal zijn. — bron: De Redactie

Meer over PNR / Passagiersgegevens

dossier