Art & Surveillance /// Antwerps stadsdichter stippelt route uit waar je kunt ontkomen aan camera’s

Hulde aan de dichter die weer wil kunnen ‘verdwijnen’ in zijn stad. Met “The Invisible Route” wil Antwerps stadsdichter Maarten Inghels aan het oog van de veiligheidscamera’s ontkomen. Hij stippelde de laatste route uit waar wandelaars veilig zijn voor de alziende camera’s. “Zie het als een ode aan de onzichtbaarheid.” De Morgen sprak met de dichter.

Bij het septembernummer van kunstentijdschrift Oogst zit een opvallende bijlage: een stadskaart van Antwerpen, waarop alle veiligheidscamera’s staan aangeduid, en één enkele route die al die camera’s ontwijkt. The Invisible Route, zo heet de wandeling, die werd opgesteld door Antwerps stadsdichter Maarten Inghels. “Ik ben al lang gefascineerd door het concept ‘onzichtbaarheid’, en de kunst van verdwijnen”, vertelt Inghels aan De Morgen. “En ik vraag mij vandaag af of het nog mogelijk is om te verdwijnen in de stad, nu er overal steeds meer camera’s komen.”

In heel het land hangen er zo’n 47.000. In Antwerpen heeft het stadsbestuur er zelf 300 geïnstalleerd, weet Inghels, maar daar komen nog heel wat privécamera’s bij. Toch vond Inghels één route die de stad doorkruist, en waar wandelaars aan het alziende oog kunnen ontsnappen: van het Middelheimmuseum in het zuiden, over de Zurenborgwijk in Berchem, tot in Noord-Antwerpen. Met heel wat grillige kronkels. “Het duurt toch een paar uur om de hele route af te stappen.”

Inghels begon al in december 2016 met het zoeken van een ‘onzichtbare route’, en heeft ze de afgelopen maanden gefinetuned. “Maar ik vrees dat ook deze route morgen alweer gedateerd zal zijn. Of toch zeker volgende maand.” De kaart is dan ook meer dan een eigenzinnig stadsplannetje, legt Inghels uit. “De kaart staat op zichzelf, als een kunstobject.” Ze verschijnt op 8 september bij het nieuwe nummer van Oogst, vergezeld van een essay dat Inghels schreef over de kunst van het verdwijnen. “Ik zie het als een ode aan de onzichtbaarheid. Ik denk dat veel mensen dat verlangen herkennen. Want daarom verhuis je toch naar de stad? Om te kunnen verdwijnen in de menigte, om één te worden met de massa?”

The Invisible Route verschijnt op 8 september bij het nieuwe nummer van Oogst.

Eerste ontwerp van “The Invisible Route”