Bodycams: in Washington heeft het nauwelijks effect

Een recente evaluatie bij de politie van Washington (VS) laat zien dat bodycams nauwelijks invloed hebben op het gedrag van agenten. En ook niet op burgers. Het aantal klachten tegen de politie daalde niet en ook het geweld door de politie bleef gelijk.

In de Verenigde Staten kozen politiekorpsen na een serie schietincidenten massaal voor bodycams in de hoop dat misstanden daardoor zouden worden voorkomen. Maar een grondig onderzoek toont aan dat ze nauwelijks invloed hebben op het gedrag van agenten. In dit onderzoek dat 18 maanden duurde en meer dan 2.000 politiemensen in Washington betrof bleek dat agenten met bodycams net zo vaak geweld toepasten en klachten tegen zich kregen ingediend als agenten zonder bodycams.

De voorstanders van bodycams – waaronder veel politiemensen, wetgevers en burgers in wijken met veel criminaliteit – beweren al langere tijd dat agenten die een bodycam moeten dragen zich beter gaan gedragen net als de burgers die ze tegenkomen. Na de fatale schietpartij van Michael Brown, een ongewapende Afrikaans-Amerikaanse man, in Ferguson, kreeg dat idee steeds meer voet aan de grond.

In 2015 had 95 procent van de grote politiekorpsen bodycams of plannen daartoe, bleek uit een landelijk onderzoek. De federale regering heeft meer dan $40 miljoen geïnvesteerd in bodycams en de overheden in de staten en steden hebben daar vele miljoenen aan bijgedragen.

Maar de auteurs van dit nieuwe onderzoek waarschuwen: “Deze resultaten betekenen dat we onze verwachtingen moeten bijstellen” omdat bodycams niet zullen leiden tot “grootschalige gedragsveranderingen bij de politie, vooral niet als de context lijkt op die in Washington, D.C.” — bron: Slim Bekeken

Meer details over het onderzoek vind je op de website van The Lab. Het rapport downloaden kan hier in pdf.