Cash en het “gerechtvaardigd belang anoniem te willen blijven”

“Ik betaal om privacyredenen het liefst met contant geld, maar in mijn buurt is dat op steeds meer plekken onmogelijk. Ik vind het een eng scenario dat aan de hand van je uitgaven op je bankrekening je hele levensstijl in kaart kan worden gebracht. Voor zorg- en autoverzekeraars kan het aanleiding zijn je een hogere premie op te leggen. Onder het mom van goed gedrag wordt beloond, kan ongewenst gedrag worden afgestraft. Het zal vooral de meest kwetsbare groepen raken. We moeten diep nadenken over de gevolgen van het verdwijnen van cash. Bij een datalek liggen al je gegevens op straat. Afschaffen is makkelijker dan weer invoeren.”

Privacy-voorvechtster Ancilla van de Leest is een van de geïnterviewden die aan bod komt in een lang stuk van de Volkskrant over de voor- en nadelen van een cashloze samenleving. Aanleiding is de vaststelling dat in steeds meer gemeenten enkel nog betalen met kaart mogelijk is. Maar nu zelfs lokale overheden in Nederland overstappen naar het zogenaamde ‘pin only’, duiken ook tegenstemmen op die pleiten voor keuzevrijheid. Zo tonen onder meer de Nationale Ombudsman, 50Plus en zelfs De Nederlandsche Bank zich alles behalve verheugd over deze evolutie. Om verschillende redenen, die uiteenlopen van het uitsluiten van bepaalde groepen tot bezorgdheid over het zoveelste verlies van privacy. Organisaties als Privacy First en Handjecontantje of de Piratenpartij spreken daarbij over een “gerechtvaardigd belang anoniem te willen blijven”.

DOSSIER CASHLOZE SAMENLEVING