Bruce Schneier over surveillance kapitalisme

“For every article about Facebook’s creepy stalker behaviour, thousands of other companies are breathing a collective sigh of relief that it’s Facebook and not them in the spotlight. Because while Facebook is one of the biggest players in this space, there are thousands of other companies that spy on and manipulate us for profit.”

Bruce Schneier haalt in een uitgebreide post scherp uit naar het ‘surveillance kapitalisme’. Het gaat hem daarbij niet alleen om de grootste spelers à la Facebook of Google. Het probleem is veel breder.

Hij concludeert dat ‘surveillance kapitalisme’ al veel te lang vrij spel gekregen heeft en dat regulering de enige oplossing is. Zeker als je weet dat de onmiddellijke toekomst er – met onder meer het gebruik van artificiële intelligentie – er nog enger uitziet dan wat we nu al meemaken. De GDPR vindt hij alvast een stap vooruit. Over de situatie in de VS is hij minder optimistisch, hoewel ook daar strengere regulering zich opdringt.

“I don’t see any hope of Congress passing a GDPR-like data protection law anytime soon, but it’s not too far-fetched to demand laws requiring these companies to be more transparent in what they’re doing. One of the responses to the Cambridge Analytica scandal is that people are deleting their Facebook accounts. It’s hard to do right, and doesn’t do anything about the data that Facebook collects about people who don’t use Facebook. But it’s a start. The market can put pressure on these companies to reduce their spying on us, but it can only do that if we force the industry out of its secret shadows.”

Bruce Schneier: Facebook and Cambridge Analytica