China’s digitale wurggreep

The New York Times laat nog eens zien wat er gebeurt als je artificiële intelligentie en een massa bewakingscamera’s koppelt aan een hedendaagse versie van de schandpaal: een dictatuur waar de criminaliteit (misschien, want nog nergens bewezen) daalt en waar zonder twijfel dissidentie steeds minder mogelijk werkt. Het is de digitale wurggreep waar China nu al een aantal jaren druk werk van maakt.

“With millions of cameras and billions of lines of code, China is building a high-tech authoritarian future. Beijing is embracing technologies like facial recognition and artificial intelligence to identify and track 1.4 billion people. It wants to assemble a vast and unprecedented national surveillance system, with crucial help from its thriving technology industry.”

“China is reversing the commonly held vision of technology as a great democratizer, bringing people more freedom and connecting them to the world. In China, it has brought control.”

En dat alles met een overduidelijke link naar het Panopticon van Jeremy Bentham. Door de manier waarop hij gevangenissen ontwierp, was het niet nodig dat elke gevangene elk moment van de dag in de gaten werd gehouden. Het was voldoende dat de gevangene dacht dat hij permanent bekeken werd.

“Far from hiding their efforts, Chinese authorities regularly state, and overstate, their capabilities. In China, even the perception of surveillance can keep the public in line.”

Inside China’s Dystopian Dreams: A.I., Shame and Lots of Cameras