De cashloze samenleving is een oplichterstruc

Brett Scott schreef voor the Guardian een opiniebijdrage waarin hij uitlegt waarom de cashloze samenleving alleen maar voordelen heeft … voor de banken en andere financiële instellingen. Banken sluiten steeds meer kantoren en geldautomaten en zetten hiermee hun klanten aan om steeds meer met de kaart en online te betalen. Wie daar voordeel bij heeft? In ieder geval niet u en ik, maar wel ‘big finance’ – de grote financiële instellingen die hun kosten kunnen drukken en tegelijkertijd een veel beter zicht (lees: controle) krijgen over wat we met ons geld doen.

Financial institutions are trying to nudge us towards a cashless society and digital banking. The true motive is corporate profit. Payments companies such as Visa and Mastercard want to increase the volume of digital payments services they sell, while banks want to cut costs. The nudge requires two parts. First, they must increase the inconvenience of cash, ATMs and branches. Second, they must vigorously promote the alternative. They seek to make people “learn” that they want digital, and then “choose” it.

(…)

A cashless society brings dangers. People without bank accounts will find themselves further marginalised, disenfranchised from the cash infrastructure that previously supported them. There are also poorly understood psychological implications about cash encouraging self-control while paying by card or a mobile phone can encourage spending. And a cashless society has major surveillance implications.

Scott noemt de manier waarop banken hun klanten richting cashless sturen (lees: dwingen) een vorm van bedrog. Het is een fabeltje om te denken dat de cashloze maatschappij en het digitaal bankieren een “natuurlijke vooruitgang” zouden zijn. Elke geldautomaat die wordt gesloten, is een nieuwe stap in de campagne van financiële instellingen om ons in hun digitale kluizen te duwen. Laat ons daar een halt aan toeroepen, we hebben er teveel bij te verliezen.

The cashless society is a con – and big finance is behind it