Art & Surveillance /// Expo Dries Depoorter “Back End” @ MU Eindhoven

Een aantal werken van mediakunstenaar Dries Depoorter zijn vanaf 20 juli te zien in ‘Back End’, een tentoonstelling in MU artspace in Eindhoven. Depoorter toont in totaal tien recente werken die vragen oproepen in het kader van privacy, kunstmatige intelligentie en digitale verbondenheid. Die drie thema’s zijn in het werk van Depoorter steeds nauw met elkaar verweven. In Back End laat hij zien hoe de grenzen ertussen met een paar simpele ingrepen worden opgeheven. Hoe privé en publiek, menselijke creativiteit en machinaal leren, vermaak en moraal in elkaar overlopen. Alles kan worden gekoppeld en de connecties ertussen zijn op de tentoonstelling zelfs letterlijk zichtbaar: de kabels, de stekkers, de manier waarop de software werkt. Voor sommigen roept Depoorters spel met technologie, toegang en data-analyse onbehagen op. Dat hij het publiek aan het denken wil zetten, is wel duidelijk. Of zoals Depporter zelf zegt over de kunstwerken: “Je mag wel zeggen dat ze kritisch zijn … en, vooruit, ik denk dat er ook humor in zit.”

Dries Depoorter: Back End. Van 20 juli tot en met 23 september 2018 in MU Artspace in Eindhoven.