Bibliotheek /// Laurent Mucchielli : Vous êtes filmés ! (2018)

Ook in Frankrijk zijn ze niet vies van een bewakingscamera meer of minder. Sedert de presidentsverkiezingen van 2007 zijn ook bij onze zuiderburen camera’s aan een gestage opmars bezig. En overal wordt hetzelfde verhaaltje opgehangen, dat die alziende ogen een essentiële bijdrage zouden zijn voor zowel de preventie als de bestrijding van criminaliteit en terrorisme. Maar klopt die belofte van veiligheid,wel echt? Of is het eerder een mythe, die actief in stand wordt gehouden door de veiligheidsindustrie?

De Franse socioloog Laurent Mucchielli onderzocht de impact van camerabewaking in drie sterk van elkaar verschillende Franse steden. Hij kwam tot een duidelijke conclusie. Camerabewaking is en zal nooit een belangrijk instrument zijn in de strijd tegen misdaad en nog minder in de strijd tegen terrorisme.

Mucchielli noemt camerabewaking in zijn boek een rookgordijn dat wordt opgetrokken door politici en handig in stand wordt gehouden door de veiligheidsindustrie, die graag uitpakt met technologische hoogstandjes die uiteindelijk weinig of niets bijdragen aan de veiligheid. Het resultaat is veel demagogie, “technologische bluf” en vooral verspilling van overheidsgeld.

Toch wil hij de mogelijkheden van camerabewaking niet onderschatten, maar dan vooral om onze samenleving in een steeds meer autoritaire richting te duwen. Met die waarschuwing eindigt hij zijn boek, dat boeiende lectuur en stevige argumenten oplevert voor iedereen die met een kritisch oog naar de wildgroei aan bewakingscamera’s wil kijken.

Laurent Mucchielli: Vous êtes filmés ! Enquête sur le bluff de la vidéosurveillance.
Eds. Armand Colin, 2018 – 232 p. – isbn 9782200621230

Meer over “Vous êtes filmés !”:

En tot slot meer over camerabewaking op de blog van Laurent Mucchielli.