Belgacom Hack: na vermoedens ook bewijzen tegen GCHQ

Het federaal parket heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een vertrouwelijk verslag bezorgd over de hacking van telecomoperator Proximus. In dat verslag staan nooit eerder bekend geraakte aanwijzingen dat de Britse geheime dienst GCHQ schuilging achter de operatie. Dat schrijft De Tijd. Minister Geens noch het federaal parket willen voorlopig reageren, maar het spoor naar de GCHQ is zo duidelijk dat een diplomatiek signaal onontkoombaar lijkt.

De betrokkenheid van de GCHQ blijkt niet alleen uit de 22 slides die Edward Snowden eerder lekte naar The Intercept. In het verslag van het parket aan minister Geens zouden verschillende bewijzen staan die nooit eerder bekend raakten. Een aantal daarvan worden in De Tijd ook vermeld. Zo kwam het gerecht uit bij een computer in Indonesië. Toen het over dat unieke internetadres vragen stelde, signaleerde een Brits dochterbedrijf van Belgacom dat ook de Britse overheid daarover al vragen had gesteld. Ook de getraceerde computerservers in andere landen leiden naar de Britten. Sommige bleken gehuurd te zijn met anonieme, prepaid betaalkaarten die in het Verenigd Koninkrijk waren gekocht. Ook vonden de speurders in de computercodes van de malware namen als ‘Daredevil’ en ‘Warriorpride’. Die namen duiken ook op in de gelekte Snowden-documenten als namen voor de hackingsystemen die de Britse GCHQ en de Amerikaanse partnerdienst NSA gebruiken. ‘Warriorpride’ bijvoorbeeld is de codenaam die de Britten geven aan de malware Regin.

Volgens informatie van de Tijd laat het parket in zijn verslag aan Geens echter ook weten dat het het dossier zonder gevolg moet klasseren, omdat er strafrechtelijk onvoldoende bewijzen zijn om concrete verdachten te kunnen vervolgen. Maar de vraag is of de regering alle bewijzen die wijzen in de richting van de Britse geheime dienst GCHQ kan negeren. De Tijd maakt daarbij de vergelijking met de drastische diplomatieke sancties die het Verenigd Koninkrijk dit jaar tegen Rusland uitvaardigde na de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter. Nu het federaal parket in zijn verslag aantoont dat de Britten bewust zijn binnengedrongen bij onze grootste telecomoperator – met de Belgische staat als meerderheidsaandeelhouder – om die te bespioneren, lijkt een politiek signaal mer dan nodig.

Minister Geens wil voorlopig alleen kwijt dat hij het verslag van het federaal parket zal voorleggen aan de Nationale Veiligheidsraad.

Meer over de Belgacom Hack