Het Nieuwsblad verkoopt gps-tracker voor kinderen

De kranten van Mediahuis maken momenteel reclame voor een ‘smartwatch met gps-tracker voor kinderen’. Het toestel is tegen een serieuze korting te koop op de webshop van onder andere Het Nieuwsblad en De Standaard. Apache vraagt zich echter af of zo’n smartwatch wel pedagogisch verantwoord is? En wat met privacy en veiligheid? De nieuwssite liet een aantal experts aan het woord die serieuze vraagtekens plaatsen bij de smartwatch.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen:

“Met dit soort toestellen creëer je toch vooral een sfeer van angst. Op die angstcultuur spelen producenten en verkopers ook duidelijk in. Door die constante angst voor dingen die fout zouden kunnen lopen, ontstaat een zeer gespannen relatie tussen ouder en kind. Tijdens de opvoeding moet je kinderen ook een bepaalde vrijheid en ruimte geven. Dat staat op gespannen voet met het constant monitoren van je kinderen.” (…) “Het is niet gezond dat ouders constant aanwezig zijn, en weten waar je bent en wat je doet. Daar moet je als ouder toch een evenwicht zoeken en de vraag stellen: wat is noodzakelijk. Is het niet voldoende om gewoon te vragen waar je kind naartoe gaat?” (…) “Het is eigen aan de tijd, waar veiligheid en controle centraal staan. Maar het is een illusie te denken dat één toestel een totaal onbekommerde kindertijd kan waarborgen”, besluit Vanobbergen.

Professor Eva Lievens (UGent) vindt dit soort toestellen om nog andere redenen problematisch.

“Met wie worden de gegevens gedeeld, en wat gebeurt er mee.” Lievens wijst naar onderzoek van onder meer de Noorse consumentenorganisatie naar smartwatches waaruit bleek dat er wel wat schortte aan de veiligheid van verschillende smartwatches. Die bleken namelijk heel erg makkelijk te hacken. De smartwatch stelt ouders in staat om de locatie van hun kinderen in real-time te bekijken, maar ook de locatiegeschiedenis te raadplegen. “Dit zijn erg gevoelige gegevens”, zegt professor Lievens. “Het is dan de vraag wie nog toegang heeft tot die gegevens. Stel bijvoorbeeld dat een kind elke week in de buurt van een ziekenhuis komt. De locatie stelt derden potentieel in staat om andere gevoelige informatie te achterhalen.”

Lees het volledige artikel bij Apache