Lezen op zaterdag (38)

We pikken de draad van onze weekendbijlage terug op, met een paar must reads en markante berichten van de afgelopen week of weken. Her en der van het wereldwijde web geplukt voor onze eigen kleine bijdrage aan de information overload …
Heb je zelf suggesties? Voeg ze hieronder toe in de comments.

Eerst even dit

 • Op 22 januari 2019 organiseert Bits of Freedom opnieuw de Nederlandse editie van de Big Brother Awards. Wie nog wil nomineren voor de grootste privacyschender van 2018, kan dat nog doen tot 25 november. En neen, Jan Jambon mag dan wel dicht bij de grens wonen, hij is geen Nederlander.

Maakt stadslucht nog steeds vrij?

 • Wie vertrouwen we het collectieve goed toe? Evelyn Austin (Bits of Freedom) beschrijft hoe we bedoeld en onbedoeld de zorg voor onze samenleving steeds vaker uitbesteden aan technologiebedrijven. Een trend die niet in ons voordeel zal uitpakken.
 • Google’s “Smart City of Surveillance” Faces New Resistance in Toronto. In haar tekst verwijst Austin onder meer naar de heftige discussie die momenteel in Canada gevoerd wordt over de ontwikkeling van Toronto. Daar werkt Google’s zusterbedrijf Sidewalk Labs aan het ontwikkelen van een slimme buurt. Alles dat al jaren fout gaat op plekken waar Google ingrijpt, gaat ook in Toronto mis. Privacy-experts stappen gedesillusioneerd uit het project, bewoners hebben geen inspraak in wat er gebeurt (en straks geen manier om te opt-outen) en alle data die in het kader van het project wordt gegenereerd, lijkt bezit te zullen worden van Sidewalk Labs, waarmee de monopoliepositie van de familie Google alleen maar wordt versterkt.
 • Kritiek op het project in Toronto was eerder ook te lezen in the Guardian, The Globe and Mail, Gizmodo, Washington Post, Centre for Free Expression en bij de zoals meestal heerlijk kritische Evgeny Morozov: Google’s plan to revolutionise cities is a takeover in all but name.
 • Smart Cities sécuritaires. Alle commotie rond Google mag niet doen vergeten dat het niet alleen de techgiganten zijn die onze steden de verkeerde richting uitsturen. In Frankijk maakt La Quadrature zich al een tijdje ongerust over de manier waarop sommige steden de hippe term ‘smart cities’ en het verzamelen van big data gebruiken om burgers nog “beter” in de gaten te houden.

Facebook (en nog eens Google)

 • Facebook kan het ook nooit goed doen. Rejo Zenger gaat dieper in op die andere monopolist, namelijk Facebook. Dat platform bepaalt of jij schokkende beelden al dan niet te zien krijgt. Dat is niet alleen een bijzonder complexe afweging; eigenlijk is het ook een keuze die je helemaal niet aan Facebook wilt overlaten. Zenger eindigt met de bedenking dat er geen pasklaar antwoord bestaat op wat er moet gebeuren met de beelden van een schokkende moord. Maar hij ziet wel een uitweg door de gebruiker weer meer keuze – en daarmee meer controle – te geven over wat zij te zien krijgt.
 • A creepy Facebook idea suggests friends by sensing other people’s phones
  Ondertussen heeft Facebook ook een patent verworven op het gebruik van het draadloze signaal van je telefoon (wifi, Bluetooth, NFC, …) om te communiceren met andere apparaten om je heen. Bedoeling is vervolgens vrienden te suggereren onder de mensen die bijvoorbeeld regelmatig van dezelfde bus gebruik maken. Patenten hoeven daarom nog geen realiteit te worden (er zijn er veel waar achteraf niets meer me gebeurt), maar het toont wel hoe Facebook steeds meer probeert om ook offline actief te zijn.
 • Weet wie je in huis haalt. We keren nog even terug naar Google met Karin Spaink die het verhaal vertelt van Streams, de app die door Google gebouwd werd voor de Britse gezondheidszorg – met de belofte dat de gegevens nooit door Google zelf zouden gebruikt worden. Tot Google onlangs eenzijdig besliste om van de app een Googleproduct te maken.

Artificiële Intelligentie

 • Human rights matter in the AI debate. Over de hele wereld zien we voorbeelden van hoe kunstmatige intelligentie kan worden toegepast op een manier die de samenleving ofwel ten goede ofwel ten kwade komt. Reden voor Access Now om te kijken wat de gevolgen voor de mensenrechten zijn van technologieën die door AI worden aangedreven. Naast het uitgebreide rapport publiceert Access Now ook een casestudie die onderzoekt hoe AI wordt gebruikt voor meer surveillance via gezichtsherkenning.
  Rapport Human Rights in the Age of Artificial Intelligence (pdf) en casestudie (pdf).

En verder …

Tot slot