Eén verdachte aan boord? Iedereen screenen

Wie op hetzelfde vliegtuig zit als een gezocht persoon, zal binnenkort automatisch worden gescreend. Sinds begin 2018 heeft een speciale cel binnen het Crisiscentrum de bevoegdheid om alle passagiersgegevens bij te houden. Als bij een van de passagiers een alarm afgaat, krijgt de cel meteen ook volledige toegang tot de gegevens van die persoon. Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil die wet nu uitbreiden. Zo zullen de bevoegde instanties binnenkort 24 uur lang toegang krijgen tot de gegevens van álle passagiers op het vliegtuig. Die uitbreiding is een primeur voor het Europese vasteland, enkel het Verenigd Koninkrijk heeft een soortgelijk systeem. De bedoeling is dat het systeem binnenkort wordt uitgebreid naar passagiers van internationale treinen, bussen en boten.

Het gevolg is dat ook onschuldige passagiers onder de loep worden genomen, meteen de zoveelste inbreuk op de privacy die deze regering op haar kerfstok heeft én een schoolvoorbeeld van function creep.

Meer over PNR / Passagiersgegevens

dossier