Videotheek /// Tim Verheyden – Facebook en ik (2019)

In de driedelige docureeks “Facebook en ik” duikt journalist Tim Verheyden voor Canvas in de moeder aller sociale netwerken. Aanleiding zijn de 15 kaarsjes die Facebook dit jaar mag uitblazen. Reden voor een feestje? Voor oprichter Mark Zuckerberg en de aandeelhouders van Facebook zeker wel. Maar ook reden voor bezorgdheid, want rond de netwerksite hangen ook heel wat vragen, hete hangijzers, grote en kleine schandalen. Het blijft een stevig punt van discussie wat de mondiale impact is van Facebook op ons welzijn, privacy, democratie, enz. Om daar een beter zicht op te krijgen, reisde Verheyden de wereld rond om te praten met academici, auteurs, journalisten, ingenieurs en programmeurs, (ex-)Facebook medewerkers en ondernemers. Tegelijk probeerde hij door eigen onderzoek en testen zicht te krijgen op het hypercomplexe en ongrijpbare netwerk dat Facebook anno 2019 geworden.

De reeks is te herbekijken op VRT NU.

Aflevering 1 – Te koop: uw diepste gevoelens

In de eerste aflevering onderzoekt Verheyden de impact van Facebook op onze privacy. Wat weet Facebook allemaal over ons? Waarom willen ze dat weten? Hoe komen ze dat te weten? En kan dat kwaad, die datahonger? Met Jeroen Lemaire (appontwikkelaar In The Pocket), Peter De Keyzer (communicatiebedrijf Growth Inc.), dataonderzoeker Michal Kosinski en internetpionier Marleen Stikker.

Aflevering 2 – Hoe u een digijunk bent geworden

In de tweede aflevering onderzoekt Tim Verheyden waarom Facebook zo verslavend is. Wie zijn de ingenieurs achter het Facebookdesign? Is dat eigenlijk wel ethisch, mensen afhankelijk maken van je product? En kan dat kwaad voor je hoofd? En nog belangrijker: de hoofdjes van onze kinderen? Met onder meer Nir Eyal, auteur van ‘Hooked – hoe je mensen verslaafd maakt aan je product’ (2015) en Jaron Lanier, virtual reality-pionier, techfilosoof en auteur van het boek ‘Ten arguments for deleting your social media accounts right now’ (2018).

Aflevering 3 – Nog nooit zo verbonden, nog nooit zo alleen

In de derde en laatste aflevering onderzoekt Verheyden onder meer de rol van ‘content moderation’ (inhoudsbeheer) op Facebook. Hij ziet tot wat online haatboodschappen kunnen leiden in het echte leven. En wie bepaalt eigenlijk wat er op Facebook mag verschijnen? Wie bepaalt de grens tussen vrije meningsuiting en haatboodschappen? De aflevering (en de reeks) sluit af met een blik op de toekomst van Facebook – en dus ook die van ons allemaal. Met onder meer techblogger Jamie Bartlett (foto), UCLA-professor Sarah T. Roberts en techfilosofen Evgeny Morozov en Andrew Keen.

Facebook en ik