[Podcast] Alleen als we privacy zien als iets dat ons allen aangaat, kunnen we de techbedrijven temmen

In juli 2018 publiceerde De Correspondent een aantal verhalen over fitness-app Polar. Het onderzoek liet zien dat het kinderlijk eenvoudig was om via de app de namen en de huisadressen van duizenden militairen en medewerkers van inlichtingendiensten te achterhalen.

Een bewerkte versie van het verhaal verscheen in het boek ‘Dit was het nieuws niet’. Die versie wordt nu als podcast voorgelezen door Maurits Martijn. De nadruk lag daarbij op het echte nieuws, namelijk dat de datahonger van de technologiebedrijven een bedreiging vormt voor ons allemaal. Voor de samenleving en voor de democratie. Maar kunnen de techreuzen nog wel terug? Ja, maar dat raakt direct aan hun verdienmodel. Daarom concludeert De Correspondent dat de technologiebedrijven het probleem nooit zelf zullen oplossen.