Indiase activiste ontvangt Human Rights Award voor verzet tegen Aadhaar databank [update]

De Indische onderzoekster en activiste Usha Ramanathan strijdt reeds sinds de lancering ervan in 2010 tegen de invoering van Aadhaar. Aadhaar is met voorsprong de grootste biometrische databank ter wereld. In een centraal computersysteem zitten de vingerafdrukken en irisscans van meer dan een miljard Indiërs. Samen met hun naam, leeftijd, adres en een foto zijn die gelinkt aan een unieke twaalfcijferige code. Vaak zijn daar ook nog eens hun uitkeringen, rekeningen en andere gegevens aan gekoppeld.

Een groeiende groep Indiërs, waaronder ook Ramanathan, bekritiseert Aadhaar voor de grote risico’s die eraan verbonden zijn op het gebied van privacy en veiligheid. Ook de koppeling van de databank aan het verkrijgen van een uitkering en andere diensten van de overheid, is voor velen een brug te ver. In september 2018 behaalden ze nog een gedeeltelijke overwinning toen het Indiase Hooggerechtshof weliswaar de geldigheid van de Aadhaar wet bevestigde, maar tegelijk strikte beperkingen oplegde aan het toepassingsgebied ervan.

Voor haar niet-aflatende kritiek en tomeloze inzet krijgt Usha Ramanathan nu de “Human Rights Heroes Award” van Access Now uitgereikt. Tegelijk wil de organisatie een ganse gemeenschap in de kijker zetten die is blijven protesteren en rechtzaak na rechtzaak heeft aangespannen tegen Aadhaar.

Access Now:

In celebration of…the work of people around the globe to protect human rights in the digital age, every year Access Now names “heroes” and “villains” who have either protected the principles of freedom online, or worked to undermine them.

Dr. Usha Ramanathan is one of the leading critics of Aadhaar who has, since 2009, tirelessly challenged the controversial Aadhaar digital identity program in India, objecting to both the privacy and the security risks. In September 2018, the Supreme Court in India ruled Aadhaar could not be mandatory for several purposes, and it could not be required by private companies. Afterward, Dr. Ramanathan worked to explain the ramifications of the judgment and its disappointing limitations. She continues to speak out against the program. While we give our award to Dr. Ramanathan, we also want to recognize the entire community that has protested and litigated against Aadhaar.

[Update 27/06/2019] India’s update to Aadhaar — a failure to fix the world’s largest biometrics-based national digital ID programme (Access Now)