Big data is ook voor banken big business (en dat is slecht nieuws voor onze data)

Nico Tanghe waarschuwt in De Standaard voor de datawedloop die zich dreigt te ontwikkelen tussen de techreuzen die vanuit hun enorm rijke klantendata (surf- en koop­gedrag) naar een bank ‘light’ willen evolueren en banken die proberen om hun eigen big data steeds grondiger te analyseren om u hun eigen producten (en advertenties?) aan te bieden. Het einddoel? Zo veel mogelijk info van zo veel mogelijk klanten verzamelen, om daar dan zo veel mogelijk geld mee te verdienen. Op die manier dreigen ook onze financiële data vogelvrij te worden.

Big data is ook voor banken big business

Het is u wellicht ontgaan, maar in Nederland is een zoveelste rel losgebroken rond het respecteren van privacy door de banken. Banken weten namelijk heel veel over u. Ze kennen uw demografische gegevens, weten welke financiële producten u bezit en zelfs welke info u zoekt op hun site. Maar vooral, dankzij uw financiële transacties hebben ze een unieke helikopterview op uw uitgaven­patroon: ze weten hoeveel u verdient, waar u inkopen doet, uit eten gaat, tankt, reist, enzovoort.

En diezelfde banken staan onder grote druk om die persoonlijke data te gebruiken. Want wat blijkt? ABN Amro kijkt mee met de betalingen van klanten om ze persoonlijke aanbiedingen te kunnen doen. Rabobank en ING overwegen om dat ook in te voeren, meldt de NOS.

De aanleiding? Begin vorige maand ontstond ophef over het analyseren van de persoonlijke klantendata door de banken, toen ING een plan aankondigde om klanten op basis van die data producten te kunnen aanbieden. Wie studiefinanciering ontvangt, kan van ING dan bijvoorbeeld een aanbod ontvangen om een studenten­rekening te openen. Klanten die niet willen dat de bank hun privégegevens hiervoor gebruikt, zouden via een ‘opt-out’ zichzelf actief moeten afmelden.

Het voornemen van ING leidde al snel tot politieke vragen en een regen van klachten bij de Nederlandse privacywaakhond. En dat is niet de eerste keer. Toen ING in 2014 opperde dat ze haar ‘big data’ als tussenpersoon beschikbaar wilde stellen voor reclame van derden, kreeg de bank ook al een storm van protest over zich heen. Waarop de plannen inderhaast werden opgeborgen. Voorlopig, zo blijkt nu. Want de tijd dringt voor de banken. De concurrentie ligt op de loer. Facebook, Apple, Google: ze staan allemaal te popelen om straks onze bank te worden. Ofwel via de omstreden libra (Facebook), ofwel via concurrerende bank- of betaaldiensten.

Er dreigt zich dan ook een spannende race te ontwikkelen. Met enerzijds de technologiereuzen die proberen om vanuit hun enorm rijke klantendata (surf- en koop­gedrag) naar een bank ‘light’ te evolueren. En, anderzijds, banken die proberen om hun eigen big data steeds grondiger te analyseren om u hun eigen producten (en advertenties?) aan te bieden. Wie eerst de cirkel rondmaakt, wint. En gezien de slagkracht van de Amerikaanse techreuzen, die elk een potentiële klantenbasis van ruim een miljard mensen hebben, is het niet zeker dat de banken die race zullen winnen.

Het einddoel? Zo veel mogelijk info van zo veel mogelijk klanten verzamelen, om daar dan zo veel mogelijk geld mee te verdienen. Want commerciële leads werken. Een adverteerder wil zich richten op vrouwen tussen 20 en 40 uit de grootstad met een interesse in designmeubelen? Zowel Facebook als de banken zullen dankzij u en mijn privédata elk jaar een betere lijst met namen kunnen distilleren. Zodat die adverteerder hen met gerichte aanbiedingen tot vier keer meer zal kunnen verkopen dan met een gewone mailing. U bent bij dezen gewaarschuwd.

De Standaard