Art & Surveillance /// Ewa Nowak – Incognito mask

De Poolse designer Ewa Nowak ontwikkelde een masker dat het gezicht van de drager onherkenbaar maakt voor gezichtsherkenningsalgoritmen die door bewakingscamera’s worden gebruikt. Nowak ontwierp het Incognito masker omdat ze het gevoel heeft dat privacy en anonimiteit in de openbare ruimte verloren gaan door de gezichtsherkenningscamera’s die op steeds meer plaatsen worden geïnstalleerd.

Ewa Nowak in gesprek met Deezer:

“Every day, hundreds of cameras are watching us, facial recognition systems are becoming more and more perfect, and the place of current speculations about the future is occupied by sophisticated and advanced technology. Cameras are able to recognise our age, mood, or sex and precisely match us to the database – the concept of disappearing in the crowd ceases to exist. “This has a huge value in the form of increased security and detection of dangerous units. On the other hand, in which direction will the surveillance of society develop?”

Nowak omschrijft het masker zelf als een gezichtsjuweel. Het bestaat uit een lang stuk messing dat zo gevormd wordt dat het past bij de contouren van het gezicht en net als een bril achter de oren steunt. De twee koperen cirkels onder de ogen en het rechthoekig element tussen de ogen moeten er samen voor zorgen dat de technologie voor gezichtsherkenning misleid wordt.

Nowak testte het ontwerp door foto’s die met het masker zijn gemaakt te uploaden naar Facebook. Daar gebruikte ze het DeepFace deep-learning systeem voor gezichtsherkenning op de website. Met dat systeem kan je de afgebeelde personen nauwkeurig identificeren en eventueel ook taggen. Daar bleek haar ontwerp alleszins te werken.

Ewa Nowak blijft overigens trouw aan haar design-principes. De vorm van het gezichtsjuweel is afgeleid van de functie. Maar tegelijk wilde Nowak ook een object creëren dat esthetisch aantrekkelijk is en dat de gebruiker met plezier zou dragen. Iets waar ze aan de foto’s te zien met glans in geslaagd is.