Menstruatie-apps delen intieme informatie met Facebook

Uit onderzoek van Privacy International blijkt dat de menstruatie-apps Maya en MIA Fem gevoelige details over de seksuele gezondheid van hun gebruikers delen met Facebook en andere partijen. De apps, met miljoenen gebruikers over de hele wereld, houden onder meer de menstruatiecyclus bij. Maar gebruikers kunnen ook info invoeren over welke ongemakken er met hun cyclus gepaard gaan, wanneer ze het laatst seks hadden, welk voorbehoedsmiddel ze hebben gebruikt en hun gemoedstoestand.

Die erg gevoelige informatie wordt door de apps doorgespeeld aan Facebook via de Facebook Software Development Kit (SDK). SDK helpt Facebook om gerichte advertenties te tonen. Privacy International ontdekte bovendien dat Maya en MIA informatie deelden met Facebook vanaf het ogenblik dat een gebruiker de app op haar telefoon installeerde en opende, zelfs voor ze had ingestemd met het privacybeleid. Dezelfde informatie wordt door Maya en MIA Fem ook gedeeld met andere onlinemarketingbedrijven.

Privacy International wijst er in haar rapport op dat werkgevers, verzekeringsmaatschappijen en adverteerders de verworven informatie kunnen gebruiken om bepaalde groepen mensen te viseren of te discrimineren.

“Inzicht in de gemoedstoestand van mensen biedt een opening om hen te manipuleren. En dat is des te zorgwekkender in een tijdperk waarin Facebook zo een enorme impact heeft op onze democratieën, zoals werd aangetoond met het Cambridge Analytica-schandaal. Het zijn inderdaad niet alleen adverteerders die willen weten hoe we ons voelen; naarmate de verkiezingen naderen, willen politieke partijen misschien weten of we ons angstig, gestresseerd of opgewonden voelen, zodat ze hun verhalen daaraan kunnen aanpassen.”

“Het kan gênant zijn of je zelfvertrouwen naar beneden halen als je overstelpt wordt met gerichte advertenties voor acnemedicatie, maar hoe laat Facebook adverteerders mensen targeten op basis van informatie die deze apps verzamelen over hun anticonceptie? Met wie deelt Facebook die informatie nog? Het gaat hier om waardigheid, maar ook om discriminatie en dat speelt allemaal mee wanneer we het hebben over de reden waarom individuele privacyrechten belangrijk zijn.” — bron: Het Laatste Nieuws

Meer lezen: