danah boyd’s pleidooi voor inclusieve technologie

“”Move fast and break things” is an abomination if your goal is to create a healthy society. Taking short-cuts may be financially profitable in the short-term, but the cost to society is too great to be justified. In a healthy society, we accommodate differently abled people through accessibility standards, not because it’s financially prudent but because it’s the right thing to do. In a healthy society, we make certain that the vulnerable amongst us are not harassed into silence because that is not the value behind free speech. In a healthy society, we strategically design to increase social cohesion because binaries are machine logic not human logic.”

Social media experte danah boyd mocht een paar dagen geleden de Barlow/Pioneer Award, uitgereikt door de Electronic Frontier Foundation (EFF), in ontvangst nemen. In haar speech vertelt ze onder meer over haar periode bij het MIT Media Lab waar ze zoveel intimidatie en ongepast gedrag zag “dat het normaal begon te voelen”. Boeiend is vooral de manier waarop ze duidelijk maakt dat het techadagium ‘move fast and break things’ verkeerd is. Als we willen dat technologie ook echt inclusief is, dan hebben we net meer omzichtigheid en fijngevoeligheid nodig.

Naast danah boyd kregen ook cyberpunk schrijver William Gibson en de anti-surveillance activisten van Oakland Privacy een Pioneer Award uitgereikt.