Ministerraad geeft groen licht voor vingerafdrukken op identiteitskaarten

De registratie van vingerafdrukken op identiteitskaarten heeft van de ministerraad groen licht gekregen. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). “Deze vernieuwing betekent een belangrijke stap in de strijd tegen document- en identiteitsfraude door criminelen en terroristen”, zegt De Crem. “Bovendien werden alle nodige maatregelen genomen om tegemoet te komen aan de bezorgdheden omtrent privacy van de burger.” Het ontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.

De invoering start met een pilootfase vanaf eind dit jaar. De pilootgemeenten zijn Lokeren, Sint-Genesius-Rode, Waasmunster, Aalst, Wichelen, Lievegem, Oostende, Merelbeke, Berlare, Geraardsbergen, Denderleeuw, Wetteren, Sint-Lievens-Houtem, Leuven, Aat, Charleroi, Frameries, Saint-Ghislain, Colfontaine, Leuze, Komen-Waasten, Sint-Lambrechts-Woluwe, Eupen, Doornik en Brussel. De volledige uitrol zou zo’n tien jaar duren.

De invoering van de maatregel stuitte op veel protest. De Privacycommissie, nu Gegevensbeschermingsautoriteit, gaf een ongunstig advies wegens ‘overmatig’ en ‘niet conform de privacywet’. Daarnaast noemde een onderzoeksgroep van de KU Leuven het systeem ‘bijzonder risicovol, onduidelijk en overbodig’. Een actiegroep startte een procedure op bij het Grondwettelijk Hof.

Minister De Crem wijst erop dat Europa de maatregel verplicht. Enkele maanden geleden keurde de EU definitief nieuwe regels voor identiteitskaarten goed, waarbij de lidstaten verplicht worden om vanaf 2021 vingerafdrukken op identiteitskaarten op te slaan.

Bron: De Standaard