“Wie zijn DNA niet eert, is de privacy niet weerd”

In zijn wekelijkse column voor Het Laatste Nieuws heeft wetenschapsexpert Martijn Peters het deze keer over ons DNA en de bedrijven die pretenderen dat ze met enkele muisklikken en wat speeksel de mysteries ervan kunnen ontrafelen. Think again, zegt de wetenschapsexpert en hij vergelijkt de kans dat een commerciële genetische test een juiste voorspelling maakt met de kans dat een horoscoop kan zeggen wat er u vandaag allemaal te wachten staat.

Maar nog meer zorgen maakt Peters zich over onze privacy.

In het tijdperk van techgiganten als Facebook en Google is niet de DNA-test het product, maar ú. In het beste geval wordt informatie over uw levensstijl en genetische profiel aangeboden aan farmabedrijven en wetenschappers die er onderzoek mee doen. Maar in vele landen azen ook anderen – werkgevers, verzekeringsmaatschappijen en veiligheidsinstanties – op die interessante data. Als u hoopt hiertegen beschermd te zijn, komt u vrees ik van een koude kermis thuis. Er bestaat namelijk geen wet die bepaalt dat u onvervreemdbaar eigenaarschap hebt op uw DNA en de verspreiding ervan. Een bijkomend probleem is dat in de landen waarin deze online bedrijven zijn gevestigd privacy vaak geen grondrecht, maar een onderhandelbaar consumentenrecht is. Niettegenstaande
wordt er weinig onderhandeld en klikken we meestal de ‘ik ga akkoord’-knop aan zonder de voorwaarden te lezen. Voorwaarden die een bedrijf op elk moment kan wijzigen of ongeldig worden bij een overname. Tot slot mogen uw data dan wel geanonimiseerd op een beveiligde bedrijfsserver staan, bestaat er écht iets als anonimiteit in de genetica? En wat als deze server gehackt wordt? Uw paswoord kunt u nog veranderen, uw DNA helaas niet. Slaap er dus toch maar een nachtje over als u zo’n test wil bestellen. Want zodra uw DNA online staat, is er geen weg terug.