School in Polen krijgt boete voor verwerken vingerafdrukken leerlingen

De Poolse privacytoezichthouder UODO heeft een basisschool in Gdansk een boete van 20.000 Poolse zloty (omgerekend een kleine 4700 euro) opgelegd voor het verwerken van de vingerafdrukken van bijna zevenhonderd leerlingen. De school moet het systeem stop zetten en alle verzamelde biometrische data verwijderen.

De school gebruikte bij de ingang van de schoolkantine een biometrische vingerafdruklezer om te controleren of de leerlingen voor hun schoollunch hadden betaald. Volgens de UODO had de school echter geen wettelijke grondslag voor het verwerken van de vingerafdrukken (ook al had ze schriftelijke toestemming van de ouders gevraagd). De UODO noemde het gebruik van het vingerafdruksysteem ook disproportioneel en merkte op dat de school ook op een andere manier kan controleren of studenten in aanmerking komen voor een lunch.

Opvallend: behalve met de vingerafdruklezer konden leerlingen zich in de kantine ook identificeren met een elektronische kaart of zelfs gewoon door een naam en nummer op te geven. Vier leerlingen maakten hiervan gebruik, maar ze moesten wel de leerlingen laten voorgaan die zich met hun vingerafdrukken lieten controleren. De UODO wijst erop dat een dergelijke ongelijke behandeling leerlingen discrimineert.

In het persbericht legt de UODO er tot slot nog eens de nadruk op dat de persoonlijke data van kinderen extra bescherming moeten krijgen. Zeker als het, zoals in het geval van deze school, gaat over kenmerken als vingerafdrukken die uniek en permanent zijn. van biometrische data zou

“The President of the UODO, in the grounds of his decision, emphasised that children require special protection of personal data. Moreover, in the present case, the processed data constitute the data of special categories. The biometric system identifies characteristics which are not subject to change, as in the case of dactyloscopic data. Due to the unique and permanent character of biometric data, which means that they cannot change over time, the biometric data should be used with due care. Biometric data are unique in the light of fundamental rights and freedoms and therefore require special protection. Their possible leakage may result in a high risk to the rights and freedoms of natural persons.”

— bron: persbericht UODO