Nederland: Burgerinitiatief voor alternatieve corona-app

De Nederlandse It-ondernemer en Computable-columnist Hans van Bommel komt met het initiatief om open source een uiterst simpel werkende corona-app te ontwikkelen die de privacy respecteert en volledig transparant is. Hij wil een community om zich heen verzamelen die dit non-profit gaat doen. ‘Alles moet vanuit de burger worden opgezet,’ zegt hij. De app moet gratis beschikbaar komen zonder enig verdienmodel.

De Open Source Covid-19 Testing Support-app (app-c19) heeft als enige doel de GGD te ondersteunen bij het testen van mensen die in potentie het coronavirus hebben. Van Bommel denkt dat alleen met een volledig open initiatief voldoende draagvlak onder de Nederlandse bevolking kan worden verkregen.

Het concept voor een open source covid-19 testing support app (app-c19) vraagt helemaal geen persoonsgegevens. De gebruiker hoeft app-c19 alleen maar te downloaden in de appstore. Dan is de app direct operationeel. De app staat gewoon ‘aan’. Als de gebruiker ervan af wil, verwijdert hij hem van de telefoon. Wanneer bluetooth tracking wordt uitgezet, werkt de app overigens ook niet meer. De app gebruikt geen locatiegegevens.

Uitgangspunt van de app is privacy by design. De app legt alleen vast welke andere smartphone de afgelopen dagen vanaf het moment dat de besmetting plaatsvond, het pad van de telefoonbezitter heeft gekruist binnen een bepaalde afstand. Desnoods kan hier nog aan worden toegevoegd hoe lang het contact heeft geduurd. Van Bommel: ‘Meer informatie is niet nodig.’

Wanneer de gebruiker corona-klachten heeft belt deze de GGD en ondergaat een test. Als de uitslag positief is, volgt quarantaine. De GGD kan met een token via app-c19 een bericht sturen naar de telefoon van de gebruiker. Dit gaat door fysiek en dus handmatig een qr-code te scannen. De corona-token informeert via het systeem de mensen die in de buurt van de besmette gebruiker zijn geweest. Van Bommel verwacht binnen zes á acht weken live te kunnen gaan.

Bron: Computable / Linked-In