Schuldendatabank stuit op fel verzet

N-VA en SP.A willen per burger de schulden centraliseren op een digitaal platform, beheerd door gerechtsdeurwaarders. De kritiek is fors. “Zo’n wetgeving op maat is ongezien.”

Via De Standaard:

De Kamercommissie-Justitie bespreekt een wetsvoorstel van de N-VA en de SP.A, dat de schuldhulpverlening ingrijpend zou veranderen. Het wetsvoorstel wil vermijden dat bedrijven en particulieren na afloop van enkele beschermende coronamaatregelen plots geconfronteerd worden met een grote schuldenberg. Dankzij die koppeling met de coronacrisis wordt het wetsvoorstel met spoed behandeld. In het voorstel zou er een ‘digitaal bemiddelings- en communicatieplatform’ komen, waarin per schuldenaar alle schulden verzameld zouden worden. Het voorstel is een veralgemening van wat er al op kleinere schaal in Antwerpen ­gebeurt. Daar werkt de stad met een platform van Modero, veruit het grootste gerechtsdeurwaarderskantoor van het land. Het wetsvoorstel voorziet dat die databank, One geheten, onder beheer van de Nationale Kamer van ­Gerechtsdeurwaarders voor het hele land wordt uitgerold.

Het voorstel stuit op fel verzet

“Zo’n wetgeving op maat is ongezien”, zegt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke, die het vergelijkt met de controversiële afkoopwet. Hoewel de schuldenaar medewerking met het centrale systeem kan weigeren, stelt CD&V dat het om een valse keuze gaat. “Mensen in financiële problemen zullen in de praktijk gedwongen worden om hun privacy prijs te geven aan een soort ‘armoededatabank’, ontwikkeld op privé-initiatief”, zegt Kamerlid Bercy Slegers. “Dat kan leiden tot stigmatisering en uitsluiting.” Bovendien hebben veel gerechtsdeurwaarders de laatste jaren in schuld­bemiddeling een bron van inkomsten gevonden. Betrokken actoren spreken dan ook over belangen­vermenging. Ook privacykwesties worden aangehaald, en daaraan gelinkt het beroepsgeheim van OCMW-medewerkers, net als een tekort aan toetsing door een onafhankelijke rechter. Advocaten reageren het felst. “De gerechtsdeurwaarders willen de situatie rond de coronacrisis misbruiken om een monopolie te verwerven in de afhandeling van schulden”, zegt de Orde van Vlaamse Balies. Een groep ­advocaat-schuldbemiddelaars spreekt over “een paard van Troje”. Maar ook vzw SAM, waar het vroegere Vlaams Centrum Schuldenlast deel van uitmaakt, en de ­Vereniging van Vlaamse Steden en ­Gemeenten hebben opmerkingen.

Bron: De Standaard