Nederlandse omroep ziet omzetstijging door overschakeling naar contextgerelateerde advertenties

Sinds begin dit jaar kunnen adverteerders op websites van de Nederlandse Publieke Omroep NPO alleen nog gebruikmaken van contextgerelateerde advertenties. Uit recente cijfers van de Stichting Etherreclame (Ster) blijkt nu het schrappen van third-party trackers niet tot een daling van de inkomsten uit reclame, maar net tot een omzetstijging heeft geleid.

In januari 2020 schakelde de NPO over van advertenties op basis van cookies naar context-gerelateerde advertenties. Hiervoor ontwikkelde Ster een eigen systeem dat ervoor zorgt dat adverteerders niet minder maar andere data krijgen om mee te werken. Dat heeft dus geen nadelige gevolgen voor de omzet te hebben. Die was in januari 61 procent hoger dan het jaar daarvoor. In februari was er zelfs sprake van een 76 procent stijging. In maart, april en mei daalde de omzet wegens de coronacrisis, maar is die nog altijd hoger dan in dezelfde maanden een jaar eerder. In bepaalde gevallen steeg de “click through rate” bij context-gerelateerde advertenties met zeventig procent ten opzichte van tracking-gerelateerde advertenties.

De positieve resultaten tonen niet alleen het failliet van een advertentiemodel dat louter op tracking is gebaseerd. Ze zijn vooral een mooi voorbeeld dat online adverteren ook anders kan, zonder cookies en zonder tracking. Het mag gerust een extra stimulans genoemd worden voor andere (media)bedrijven om ook over te stappen naar contextgerelateerd adverteren. Uiteraard naast het feit dat je op die manier als bedrijf meteen ook aan de GDPR voldoet.