Art & Surveillance /// Adam Alcock – Bugged

De Ierse geluidskunstenaar Adam Alcock presenteert met Bugged een interactieve installatie waarmee hij de kijker wil laten horen hoe intrusief massale surveillance is. Hij maakt daarvoor gebruik van camera’s, sensoren, luidsprekers en het internet. Centraal staat een geluidssculptuur die willekeurige opnames en soundscapes afspeelt via bewakingscamera’s waarvan de lenzen werden vervangen door kleine luidsprekers. De opnames creëren een chaotisch geluidseffect waaruit af en toe herkenbare geluiden opduiken. Een twitter-feed met willekeurige publieke tweets laat zien hoe eenvoudig het is om toegang te krijgen tot online informatie. Een live videofeed gekoppeld aan sensoren die beweging in de ruimte detecteren toont ook hoe makkelijk het is om live data te verzamelen en te manipuleren. In dit geval gebeurt alles voor artistieke doeleinden. Maar het geheel toont vooral hoe eenvoudig het is voor overheden en bedrijven om op grote schaal data te verzamelen.