Corona-app: 1,4 miljoen downloads [update]

Update 21/10/2020 – De Corona-app is ondertussen al 1,4 miljoen keer gedownload. Dat betekent dat ongeveer één op de vijf Belgische smartphonegebruikers zich intussen heeft geregistreerd op de app. Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, merkt nog eens op dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over hun privacy. “Privacy is altijd zeer belangrijk geweest bij het ontwikkelen van de app. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om precies te achterhalen hoeveel mensen gewaarschuwd zijn (een ‘rood scherm’ ontvangen) en getest zijn. De app draait ook op vrijwilligheid van de burger om de app te gebruiken en zijn contacten bij een positief resultaat te verwittigen.”

Update 13/10/2020 – De Corona-app overschrijdt de kaap van 1 miljoen downloads. Dat betekent dat ongeveer 15 procent van de Belgische bevolking de app gebruikt.

1/10/2020 – De Corona-app is sinds de lancering al meer dan 403.000 keer gedownload. Dat meldt professor Bart Preneel (KU Leuven), een van de ontwikkelaars van de app, aan Belga. De app CoronAlert, die op 30 september werd gelanceerd en beschikbaar is voor iOS en Android, houdt anoniem bij met wie mensen fysiek in contact gekomen zijn. Op het moment dat een dokter een test voorschrijft, kan de gebruiker een code in zijn app genereren zodat dit gelinkt kan worden aan de code van zijn test. Als de test positief is, krijgt de gebruiker dit in zijn app en kan hij een melding sturen naar iedereen die in de buurt is geweest. Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, verzekert nog eens dat de app rekening houdt met ieders privacy. “Hij weet niet wie u bent, kent niet de identiteit van de personen waarmee u in contact komt. De app wisselt enkel willekeurige codes uit met andere personen die de app gebruiken en dichter in uw buurt komen. En dit gebeurt via bluetooth.” De codes worden lokaal op de eigen smartphone bewaard en na veertien dagen automatisch verwijderd. Er worden geen verdere gegevens uitgewisseld.