Burgemeester Willebroek trekt avondklok weer in na fors protest

Na een paar incidenten in de gemeente Willebroek besliste burgemeester Bevers (N-VA) een aantal strenge maatregelen af te kondigen. Een daarvan was een vervroegde avondklok die vanaf vorig weekend van kracht was in het centrum van de gemeente. Niemand mocht er nog buiten tussen 22 uur en 5 uur.

Het resultaat was een storm van kritiek. “Buitenproportioneel en illegaal”, klonk het langs alle kanten. Waarna burgemeester Bevers aankondigde dat de avondklok weer werd ingetrokken.

VRT NWS zette de kritieken op een rijtje.

Compleet erover, klonk het vanochtend onder meer bij Kati Verstrepen van de Liga voor Mensenrechten. “Ik denk dat de burgemeester hier zijn bevoegdheden te buiten gaat. Dit is waar we zo voor gevreesd hebben, wat men een slippery slope noemt. Men gaat altijd maar een stapje verder. Een jaar geleden was dit totaal ondenkbaar geweest.”

Verstrepen begrijpt dat de burgemeester die jongeren wil aanpakken. “Zo’n gedrag is ergerlijk, maar je pakt dat niet op deze manier aan. Zo tref je al de bewoners van Willebroek en niet enkel de jongeren.” Daarbij is de maatregel illegaal, volgens haar. “Onze grondwet kan niet geschorst worden en bijgevolg kunnen ook de grondrechten die daaruit voortvloeien niet geschorst worden. Grondrechten beperken, bijvoorbeeld in de vorm van een samenscholingsverbod, dat kan wel. Dat is een doelgerichte maatregel waarmee je die jongeren aanpakt.”

Ook Stefan Sottiaux, professor grondwettelijk recht aan de KU Leuven, uitte felle kritiek in De Standaard. “Als men uitzonderlijke maatregelen een keer toelaat, hoe goedbedoeld ook, blijven ze klaarliggen als een geladen revolver voor elke schietgrage cowboyburgemeester of -gouverneur die minder goede bedoelingen of scrupules heeft.”

Op Twitter barst het ook van de kritiek uit zowel academische als politieke hoek. Onder andere Ive Marx (UAntwerpen) schreef: “Maar waarom daar stoppen? Je zou meteen ook wat mensen in preventieve voorhechtenis kunnen steken.” Ook minister Sammy Mehdi stelde zich ernstige vragen. “Avondklok omwille van amokmakers. Vrijheidsberoving van een ganse wijk.” Politicoloog Carl Devos kaderde de maatregel dan weer in het hellend vlak waar we sedert de Corona-maatregelen in dreige te verzeilen. “Zeer onrustwekkende evolutie, avondklok dreigt een beleidsinstrument te worden. Voor corona nog ondenkbaar, deze ondermijning van grondrechten. Geen samenscholingsverbod voor specifieke groepen, maar beperking grondrechten voor de hele bevolking.”

Het is duidelijk dat overlast moet aangepakt worden, maar dat kan en mag niet gebeuren op een manier die buiten alle proporties is en nog eens tegen de grondwet indruist ook.