Art & Surveillance /// Murat Gök – Border Hammock (2010)

Foto van een performance van de Turkse kunstenaar Murat Gök. De performance vond plaats in Mardin (Turkije), op de grens tussen Turkije en Syrië. Het strenge grenshek is verstoord; een deel is verwijderd om plaats te maken voor een hangmat waarin een kalme liggende figuur zich ontspant in de zon.

“Grenzen zijn bepalende lijnen en vage gebieden, onzichtbare absoluutheden die een fysiek, psychologisch en emotioneel gewicht in de schaal leggen. Ze scheiden binnen en buiten, ze scheiden degenen die worden verwelkomd van degenen die de toegang wordt ontzegd en markeren geschiedenissen van conflicten en betwiste gebieden. Toch is er ook een absurditeit aan grenzen – deze arbitraire en poreuze afbakeningen die als onvermijdelijk en eeuwig worden bewaakt. Grenzen zijn geen volledig gescheiden lijnen, maar gebieden waar mensen, ideeën en praktijken elkaar kruisen en een unieke zone vormen – grensgebieden.”