Moxie Marlinspike, oprichter van Signal

De Standaard schetst een portret van Moxie Marlinspike, oprichter van chat-app Signal en volgens biografen “een cryptografisch genie met dreadlocks”. Aanleiding is de vaststelling dat gebruikers massaal overstappen van Whatsapp naar Signal, nu nog maar eens duidelijk is dat de Whatsapps en de Facebooks van deze wereld zich in de praktijk niets aantrekken van onze privacy. No surprise voor wie zich bekommerd om zijn of haar privacy, maar wel een positieve evolutie.

linkMarlinspike raakte begin deze eeuw bekend als een hacker die grote beveiligingslekken in internetbrowsers opspoorde. Hij richtte in 2010 een ­bedrijf op dat twee Android-apps voor ­geëncrypteerde communicatie bouwde. Amper een jaar later werd het gekocht door Twitter. In 2013 startte hij Open Whisper Systems, dat uiteindelijk tot de non-profit Signal zou vervellen.

Signal werd al snel opgepikt door al wie beveiligd wil communiceren. Journalisten die met bronnen spreken, werknemers die een vakbond willen vormen, maar evenzeer criminelen die hun zaakjes buiten het zicht willen houden. En nu volgt dus de grote massa.

Volgens Marlinspike ‘zou iedereen iets te verbergen moeten hebben’ en is privacy daarom zo belangrijk. Dat is nodig om de maatschappij vooruitgang te laten maken. ‘Heel wat overwinningen waren nooit mogelijk geweest zonder de wet te overtreden’, schrijft hij op zijn blog. Want hij is en blijft een anarchist. Waar het homohuwelijk nu is toegelaten, was lgbt’er zijn vroeger misschien verboden, geeft hij als voorbeeld. Of nog: had nooit iemand marihuana gebruikt, dan zou het op sommige plaatsen nooit zijn gelegaliseerd. Privacy moet zulke ‘misdrijven’ en de vooruitgang die daaruit volgt mogelijk maken, meent hij. ‘De hoeksteen van een vrije democratie is dat we door vrij te spreken een marktplaats van ideeën kunnen bouwen.’ Alleen zo ‘kunnen we samen de samenleving kiezen die we willen’.

Rest nog de vraag of Signal veiliger is dan Whatsapp en co. Toen iemand die vraag stelde, als reactie op de tweet van Elon Musk, kreeg hij een antwoord van ­Edward Snowden, de klokkenluider die de omvangrijke spionage van de Amerikaanse overheid blootlegde. ‘Hier is een argument’, zei hij. ‘Ik gebruik het elke dag. En ik leef nog steeds.’

‘Iedereen zou iets te verbergen moeten hebben’