Videotheek /// Shalini Kantayya: Coded Bias (2020)

“A revelatory documentary that exposes the ways that AI systems have developed algorithms that can infringe on our privacy and threaten civil rights.”

In de documentaire ‘Coded Bias’ gaat regisseur Shalini Kantayya op zoek naar raciale vooroordelen die in gezichtsherkenningstechnologie vervat zitten. De documentaire toont de ongecontroleerde macht die wordt uitgeoefend door data die worden verzameld uit elke toetsaanslag en elk telefoongesprek dat we plegen. De impact van deze nieuwe technologieën kan niet worden onderschat: van software die het moeilijk vindt om de gezichten van vrouwen en gekleurde mensen te onderscheiden tot HR-systemen die sollicitanten met “etnische” of vrouwelijke namen afwijzen. Aan de hand van interviews en voorbeelden over hoe gezichtsherkenningssoftware en sorteeralgoritmes een gevaar vormen voor de samenleving, laat ‘Coded Bias’ zien dat het probleem veel groter is dan we denken.

Modern society sits at the intersection of two crucial questions: What does it mean when artificial intelligence increasingly governs our liberties? And what are the consequences for the people AI is biased against? When MIT Media Lab researcher Joy Buolamwini discovers that most facial-recognition software does not accurately identify darker-skinned faces and the faces of women, she delves into an investigation of widespread bias in algorithms. As it turns out, artificial intelligence is not neutral, and women are leading the charge to ensure our civil rights are protected.

CODED BIAS
Regie: Shalini Kantayya
USA, 2020, 90 min.
website / wikipedia / imdb

Coded Bias Official Trailer from Shalini Kantayya on Vimeo.