Art & Surveillance /// Fotofestival Track & Trace in Kortrijk

Track & Trace is de naam en meteen ook het thema van het eerste fotofestival dat in Kortrijk plaats vindt. Drie locaties en een parcours dat door de stad Kortrijk loopt. Met hier en daar een fotograaf en een mediakunstenaar die ook voor wie privacy-minded is boeiend werk levert. We pikken er een paar namen uit.

Mediakunstenaar Dries Depoorter maakt voor Track & Trace een nieuwe installatie in de vorm van een controlekamer. ‘The Lookout’ is een interactieve installatie waarin live-camerabeelden van onbeveiligde camera’s te zien zijn. Diverse Belgische fotografen bedienen de gamecontrollers van de controlekamer, waarmee ze de camera’s vanop afstand kunnen besturen. Op die manier tasten ze de grenzen van de privacy af.

Hasan Elahi, ook al een mediakunstenaar, put uit zijn gigantisch archief aan data dat hij opbouwde onder de noemer ‘Tracking Transience’. Aanleiding hiervoor was de FBI die Elahi per vergissing verdacht van terrorisme en hem lange tijd bleef volgen. Om hen daarbij een handje te helpen en zichzelf te schaduwen, gebruikte hij een trackingsysteem dat hem in zijn dagelijkse doen en laten volgde. Elahi fotografeerde alles wat hij deed (en doet) en maakte deze overvloed aan informatie publiek op zijn website. Op basis daarvan maakt Elahi nu een nieuwe compositie op maat van de tentoonstelling.

Fotograaf / installatiekunstenaar Lennert Deprettere presenteert ‘The Hypermediated Selfie Construction II’. Deprettere onderzoekt al langer via experimentele installaties de risico’s van technologische ontwikkelingen en de wijze waarop we ons ertoe aangetrokken voelen. Hoeveel van onze privacy zijn we bereid op te geven om ons als regisseur van ons eigen gemediatiseerde leven te kunnen gedragen in een vorm van ‘scripted reality’? De nieuwe ‘selfie machine’ is een installatie waarbij een camera met gezichtsherkenning het gezicht van de toeschouwer traceert en op groot scherm projecteert. De ‘selfie machine’ geeft de bezoeker de mogelijkheid met een joystick het geprojecteerde gezicht te vervormen. Op een mechanische manier maakt Deprettere ons bewust van de selfiecultuur en het geconstrueerde daarvan.

Track & Trace Kortrijk
13/03 — 25/04/2021