Art & Surveillance /// Esther Hovers: The Right to be Forgotten (2021)

Vroeger was verdwijnen in de vergetelheid niet iets om naar uit te zien. Tegenwoordig is het een recht. Voor haar werk ‘The Right To Be Forgotten’ reproduceerde Hovers daarom een onlineportret van de man die bij het Europees gerechtshof als eerste persoon het recht had afgedwongen ‘om te worden vergeten’. Ze plukte zijn foto van het internet na een simpele Google search en gebruikte verschillende technieken om het portret te bewerken. Met de installatie brengt ze een hommage aan de man en toont ze tegelijkertijd dat het internet nooit vergeet. Van ieder van ons, zelfs van iemand die zich succesvol beroept op ‘het recht om vergeten te worden’ bestaat er op het internet wel ergens een reeks beelden die voor altijd zullen blijven circuleren. Op haar eigen (poëtische)  manier wil Hovers ons bewust maken van onze digitale voetafdruk en hoe we die kunnen terugwinnen.

Esther Hovers: The Right to be Forgotten (2021) mixed media

Esther Hovers is opgeleid als fotografe maar creëert installaties waarin fotografie, tekeningen, tekst en film een gelijk aandeel hebben. Ze onderzoekt hoe macht, politiek en controle tot uitdrukking komen in de publieke ruimte.