Nederlandse Consumentenbond wil dat contant geld vrij toegankelijk blijft

De Nederlandse Consumentenbond vindt niet dat het aan banken is om het tempo te bepalen waarop het gebruik van cashgeld wordt afgebouwd. Volgens de consumentenorganisatie is cashgeld een wettig betaalmiddel en zou het gebruik ervan door banken volledig gefaciliteerd moeten worden. Contant geld zorgt voor vertrouwen in (de waarde van) giraal geld, is een belangrijke back-up voor als het girale betalingsverkeer uitvalt en helpt consumenten om hun uitgaven te controleren, bijvoorbeeld door maandelijks boodschappengeld te pinnen. Verder zijn sommige consumenten gesteld op hun privacy die bij betalingen met cash beter is gewaarborgd. De consumentenorganisatie wil ook dat de politiek ingrijpt omdat het niet aan banken is om het gebruik van cashgeld actief te ontmoedigen.

De reactie komt er nadat Rabobank bekend maakte dat geldafhalingen bij automaten die niet van de bank of Geldmaat zijn, geld gaat kosten. Geldopnames in het buitenland kosten daarmee 0,75 euro per transactie. Eerder zette ABNAmro al een maximum op het aantal gratis pintransacties. Ook ING heeft goedkope betaalrekeningen waarbij per opname van contant geld 0,80 euro per transactie moet worden betaald.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, in een eerder persbericjht:

“Het is niet ondenkbaar dat het gebruik van cash op een bepaald moment minimaal is. Maar consumenten bepalen of het gebruik van contant geld afneemt en in welk tempo. Niet de banken. Dat is niet alleen ons standpunt, maar ook dat van de Nederlandse Bank en het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Met het instellen van een limiet voor het gratis opnemen van contant geld, gaat de ABN AMRO volledig voorbij aan dit principiële uitgangspunt.”

Meer lezen hier en hier