Britse scholen stoppen (voorlopig?) met gezichtsherkenning voor betalen van lunches

In de Schotse regio North Ayrshire waren negen scholen van start gegaan met een systeem waarbij leerlingen door middel van gezichtsherkenning voor hun lunch konden betalen. De camera’s stonden in de cafetaria en leerlingen konden hun maaltijd afrekenen door naar een camera te kijken. Volgens de scholen en volgens de leverancier zou het systeem een tijdswinst van vijf seconden per leerling opleveren en tegelijk in corona-tijden een veiliger alternatief bieden dan het systeem met pincodes dat tot dan gebruikt werd.

De leerlingen hadden wel nog de keuze om al dan niet van de gezichtsherkenning gebruik te maken. Maar het systeem wordt nu op pauze gezet nadat er een heleboel ophef was ontstaan en er vanuit verschillende hoeken kritiek was gekomen. Kort na de aankondiging had de Britse privacytoezichthouder ICO al laten weten dat het de scholen zou benaderen om te pleiten voor minder invasieve oplossingen. Big Brother Watch stelde dat het gebruik biometrische identiteitscontroles normaliseert als iets alledaags. Het was volgens hen ook buiten proporties om een luchthavenachtige technologie te gebruiken om kinderen een lunch aan te bieden.

Defend Digital Me, dat vooral actief is rond de digitale rechten van kinderen, wees er dan weer op dat autoriteiten van de Verenigde Staten tot Europa het gebruik van gezichtsherkenning verbieden. “Maar in het Verenigd Koninkrijk gebruiken we kinderen als proefkonijnen voor de meest invasieve technologieën op de markt.” Ze voegden eraan toe dat biometrische identificatie nooit gebruikt mag worden in een schoolomgeving. “No ifs, no buts. It’s not necessary. Just ban it,.” Ook Defend Digital Me pleitte om steeds gebruik te maken van de minst invasieve optie om kinderen te identificeren. Biometrie hoort daar logischerwijs niet bij.