“Een samenleving zonder cash is een nachtmerrie”

Matthias Dobbelaere­-Welvaert in De Standaard:

linkCash geld is “het enige ­anonieme betaalmiddel”, zegt Matthias Dobbelaere­-Welvaert, jurist en privacy­expert bij de stichting Ministry of Privacy. Betalingen in cash blijven tot nader order wel mogelijk, maar volgens hem is het een kwestie van tijd vooraleer dat niet meer zo is. “De vraag is niet of cash zal verdwijnen, maar wanneer.”

Dat baart Dobbe­laere- Welvaert zorgen. Want al erkent hij het ­belang van de strijd tegen zwart geld, een samenleving zonder cash is volgens hem “een nacht­merrie”. “Daarin heb je geen enkele financiële privacy meer.” Met alleen maar e-betalingen zijn je aankopen niet langer geheim. “Een aankoop in een seksshop, een ­cadeautje voor je scheve schaats of zelfs onschuldige zaken als boeken waarvan je niet wilt dat je bank weet dat je ze aankoopt: er zijn talloze situaties te bedenken waarbij je niet wilt dat de overheid of een bank je aankopen kent.” Zeker nu data voor talloze ­bedrijven het nieuwe goud zijn. “Cash levert geen data op.”

De quote komt er als reactie op een bepaling in het fraudebestrijdingsplan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) die elke handelaar verplicht om vanaf 1 juli 2022 minstens één elektronisch betaalmiddel te aanvaarden. Alsof het jouw contante betaling bij de bakker of op café is die de zwarte economie in stand houdt. Vergeet het maar, het groot zwart kapitaal zit elders, in een of ander fiscaal paradijs. Lees er de Panama Papers, de LuxLeaks, de Malta Files, de Paradise papers of de Swiss Leaks maar op na. Zwart geld zit niet in je broekzak of in je portemonnee, maar staat op een rekening in het buitenland – overigens volledig cashloos. Het voornaamste gevolg van het terugdringen van cash geld blijft dan inderdaad dat banken en andere bedrijven jouw betalingen als data kunnen vermarkten.