Ministry of Privacy stapt naar rechtbank tegen Covid Safe Ticket

Het Ministry of Privacy is een campagne gestart om de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) naar onder meer de horeca aan te vechten. De maatregel is volgens de organisatie niet etisch en niet proportioneel en de app kan bovendien te veel gevoelige gegevens lekken. Ze wordt daarin bijgetreden door de Gegevensbeschermingsautoriteit die eerder een negatief advies uitbracht. De stichting wil daarom naar de rechtbank stappen en de coronapas aanvechten via een kortgeding, bij het Grondwettelijk Hof én bij de Raad van State.

Het coronacertificaat – dat aantoont dat je ofwel volledig gevaccineerd bent ofwel hersteld bent van het coronavirus ofwel negatief getest hebt – werd aanvankelijk ingevoerd om reizen binnen Europa weer mogelijk te maken. Daarna voerde België het CST in voor evenementen, en sinds kort ook voor horecazaken en sportclubs. “De recente uitbreiding van het CST overtreft echter elke mogelijke afweging van proportionaliteit. Medische gegevens zijn uiterst gevoelig en een beschermd gegeven in de GDPR”, vindt jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, directeur van Ministry of Privacy. “Vanuit privacy-optiek zijn zowel de applicatie als het ruimere ethische aspect bijzonder problematisch. Als privacywaakhond kunnen we dan ook weinig anders dan actie hiertegen ondernemen.”

Ook de Gegevensbeschermingsautoriteit noemde in een eerder advies het CST een niet-proportionele maatregel, aangezien er voldoende andere maatregelen beschikbaar zijn (betere ventilatie, afstand houden, mondmaskers, …) die de privacy van de burger beter beschermen.

Opmerkelijk: de campagne haalde in nog geen dag tijd meer dan 30.000 euro op.