Art & Surveillance /// “Face Control” – een tentoonstelling over ons gezicht

Wie deze winter nog naar Barcelona trekt, kan daar nog tot 20 maart terecht in de FotoColectania voor de tentoonstelling ‘Face Control’. Curator Urs Stahel selecteerde een twintigtal fotografen, zowel gerenommeerde als opkomende namen, met als rode draad de sociale, politieke en culturele gevolgen van de controle over ons gezicht. Stahel bekeek het vanuit twee richtingen. Sommige fotografen werken rond de manier waarop overheden via ons gezicht onze identiteit proberen te controleren, denk maar aan de actuele discussie rond gezichtsherkenning. Bij andere fotografen draait het eerder om de manier waarop wij onszelf aan de ander tonen en hoe we daarom zelf controle (willen) uitoefenen over hoe ons gezicht bij anderen overkomt, bijvoorbeeld via sociale media.

De tentoonstelling brengt verschillende benaderingen van het onderwerp samen. Je kan er werk zien van gerenommeerde fotografen als Diane Arbus, Thomas Ruff en Richard Hamilton, naast werk dat voortvloeit uit de kruisbestuiving met nieuwe technologieën, zoals dat van Trevor Paglen, Broomberg & Chanarin en Shu Lea Cheang, maar even goed beelden die rechtstreeks van het internet en sociale netwerken afkomstig zijn.

Shu Lea Cheang
Shu Lea Cheang, Tracked, a self-portrait. 3D avatar and facial tracking, 2019

  Face Control  
  Van 3 december 2021 tot 20 maart 2022  
  Fundación Foto Colectania
Passeig Picasso 14, Barcelona  

Met werk van Diane Arbus, James Bantone, The Late Estate Broomberg & Chanarin, Daniele Buetti, Shu Lea Cheang, Paolo Cirio, Eli Cortiñas, JH Engström, Adam Ferriss, Tina Hage, Richard Hamilton, Alma Haser, Lynn Hershman Leeson, Roni Horn, Tommy Kha , Fabiola Larios, Eva O’Leary, Maria Mavropoulou, Simone C. Niquille, Trevor Paglen, Willem Popelier, Thomas Ruff en John Yuyi.

Tina Hage Gestalt
Tina Hage. From the ‘Gestalt’ series (#026, #025 y #007), 2012