Politie maakt zich zorgen om spionage via eigen drones

Belgische politie- en hulpdiensten maken gebruik van drones van Chinese makelij, waarvan gevreesd wordt dat de verzamelde data niet veilig zijn. De federale politie heeft een onderzoek uitgevoerd en zet de drones niet meer in bij ‘gevoelige opdrachten’.

85 van de 114 drones die de Belgische politie- en hulpdiensten gebruiken, zijn van het merk DJI. Ze worden gebruikt door de politie maar ook door de civiele bescherming, de brandweer en de douane. DJI (voluit Da Jiang Innovations) is een Chinees bedrijf dat wereldwijd marktleider is op het gebied van commerciële drones. In het verleden hebben onderzoekers vastgesteld dat de beelden en andere data die de drones verzamelen via Chinese servers kunnen weglekken naar de Chinese overheid. Er zijn ook berichten dat via een achterdeurtje in de software van de toestellen malware geïnstalleerd kan worden op de telefoons van degenen die de drones gebruiken.

DJI houdt vol dat zijn drones veilig zijn. Maar in 2017 al heeft het Amerikaanse Department of Homeland Security verklaard dat er ernstige vermoedens zijn dat DJI “kritische data over Amerikaanse infrastructuur en veiligheidsdiensten aan de Chinese overheid verstrekt”. Het Amerikaanse leger maakt sindsdien geen gebruik meer van de drones. In juli van dit jaar heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie de toestellen van DJI bestempeld als “potentiële bedreigingen voor de nationale veiligheid”. Volgens de Nederlandse krijgsmacht worden de data van DJI-drones op Chinese servers verzameld en zijn ze niet voldoende afgeschermd voor hackers en de Chinese overheid.

Ook experts van de militaire inlichtingendienst ADIV zijn al een poos op de hoogte van de veiligheidsrisico’s met Chinese drones. De inlichtingendienst werkt zelf met Franse en Britse toestellen. Het Belgische leger gebruikt wel Chinese drones, maar alleen met westerse en niet met de Chinese software. In een recente nota van ADIV aan minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) staat onder meer dat het zo goed als zeker is dat informatie die verzameld wordt door DJI-drones gedeeld wordt met de Chinese inlichtingendiensten. De militaire inlichtingendienst merkt daarnaast ook op dat DJI-drones door het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid worden ingezet in de heropvoedingskampen in Xinjiang.

De federale politie zal op korte termijn een aantal technische ingrepen uitvoeren om het gevaar op datalekken via de drones te verkleinen. Concreet zullen de vluchtgegevens van de drones (gps-coördinaten, foto’s en video’s) voortaan alleen nog in de interne opslag van de toestellen zelf worden bewaard. Het gebruik van de clouddiensten die de fabrikant zelf aanbiedt, was sowieso al verboden. De federale politie heeft ook beslist om geen ‘gevoelige opdrachten’ meer uit te voeren met Chinese drones.

Lees verder bij De Morgen