Datanews zet ngo ‘Search for Common Ground’ in de kijker

Datanews zet in een uitgebreid artikel ngo Search for Common Ground in de kijker. De ngo wil vrede bevorderen door het aanbieden van digitale tools aan lokale nieuwsorganisaties, bloggers en social media influencers. De organisatie biedt onder meer een digitale ‘peacebuilding guide’ om verschillende vormen van online schade te herkennen en aan te pakken, maar geeft ook advies rond hoe communicatie via social media gebeurt bij conflicten.

Lees het volledige artikel op datanews.be
Search for Common Ground biedt tools aan
om desinformatie tegen te gaan.

Beleidsmedewerker Christian Cirhigiri:

“Het doel is dat we bloggers of mensen met veel volgers of invloed trainen zodat ze zelf accurater kunnen communiceren of verslag uitbrengen van gebeurtenissen in hun regio. Tegelijk werken we ook aan partnerschappen met andere organisaties en grote techbedrijven om ervoor te zorgen dat hun beleid voor het modereren van inhoud rekening houdt met conflicten en op een verantwoordelijke manier gebeurt. We doen dat onder meer met Meta. Soms houden zij rekening met onze feedback, soms niet. Alleszins trachten we ervoor te zorgen dat technologiebedrijven zich bewust zijn van de manier waarop hun platformen mensen en samenlevingen beïnvloeden. In Sri Lanka, bijvoorbeeld, hebben we met lokale partners gewerkt na de aanslagen in 2019 daar. Ons doel is om mensen die makkelijk doelwit kunnen worden van online polarisatie middelen te geven om zich daartegen te weren. We werken zowel op het verbeteren van het beleid van spelers als Meta, als op projecten in specifieke situaties.”

Search for Common Ground heeft volgens haar impact report meer dan 1000 lokale partners en is actief in 35 landen, waaronder Congo, Nepal, Afghanistan, Mexico, de regio van de Sahel, …

Meer

Aandachtspunten voor een ethische tech-industrie
Datanews geeft aan het slot van het artikel nog vijf aandachtspunten mee voor een ethische tech-industrie in een menselijke omgeving.

  1. Empathie. Ontwikkel technologie die mensen helpt empathischer te zijn, die mensen in hun waardigheid laat, of duidelijker stelt wanneer iemand een beperking heeft.
  2. Maak toegang zo breed mogelijk. Onder meer voor mensen die arm zijn of over minder middelen beschikken. Ook al gaat dit het bereik van de toepassing maar een klein beetje vergroten.
  3. Denk na hoe mensen uw technologie gaan gebruiken. Het is vaak niet enkel de technologie, maar ook kennis in hoe men er mee omgaat.
  4. Voer gesprekken met beleidsmakers zodat ze uw tools ook zelf kunnen gebruiken. Sluit partnerschappen met hen.
  5. Kijk naar de impact op lange termijn. Vaak ligt de focus bij technologiebedrijven op de korte termijn, met name geld opleveren. Maar er is ook een impact op lange termijn die vaak schade met zich meebrengt. Hebt u een idee, ontwikkel het dan niet enkel met schaalbaarheid en toegankelijkheid, maar ook met menselijke relaties in het achterhoofd.