Cashloos? Zij geven het (slechte) voorbeeld …

We verzamelden een paar kleine en grote voorbeelden en pleidooien voor het bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken van contant betalen.

Steeds vaker verbod op cash in horeca (17/9/2016)
Steeds meer horecazaken willen niet dat klanten nog met cash geld betalen en aanvaarden alleen nog bankkaarten. Dat doen ze voor de veiligheid, maar eigenlijk begaan ze een overtreding. Er is een Europese regel die zegt dat klanten altijd met cash geld moeten kunnen betalen. §met video)

Friturist verbiedt klanten met cash geld te betalen (17/9/2016)
In frituur ‘Het Kombuis’ in Niel kan je enkel nog frieten en snacks betalen met een betaalkaart. De uitbater neemt geen cash geld meer aan. Daarmee overtreedt hij de wet en riskeert hij boetes.
Klantvriendelijk is het niet en privacyvriendelijk al helemaal niet.

Handelaars moeten terroristen verklikken (13/9/2016)
De FOD Economie werkt aan een infobrochure met richtlijnen voor handelaars die producten verkopen die interessant kunnen zijn voor terroristen. Bedoeling is dat die handelaars terroristen zouden kunnen verklikken. Handelaars zouden zoveel mogelijk gegevens moeten doorgeven aan terreurspeurders van de federale politie over elke klant die zich zenuwachtig gedraagt, geen logische uitleg kan geven waarom hij een product nodig heeft of een grote bestelling volledig cash wil betalen.
Wie een groot bedrag cash betaalt, is dus meteen ook een terreurverdachte.

‘Schaf cash geld af. De wereld zou veel veiliger zijn’ (10/09/2016)
De Standaard sprak met Harvard-econoom Kenneth Rogoff. Zijn pleidooi: cash moet verdwijnen. Dat zou misdaad en belastingontduiking moeilijker maken en negatieve rentes toelaten. Maar wat met onze privacy? ‘Je droomt als je denkt dat dit het verschil zou maken.’
Lezenswaard voor elke privacy-activist die zich graag eens wil ergeren aan redeneringen à la “Terrorisme, illegale immigratie en misdaad draaien allemaal op cash.” Ja ja, en op auto’s en op wat nog allemaal niet. De man slaagt er niet in om het onderscheid te maken tussen illegale geldstromen en cash geld. Alsof criminelen enkel met cash betalen. En beweert en passant dat we toch al nauwelijks nog privacy hebben, dus er kan nog altijd een inbreuk bij.

De nieuwe parkeerautomaten van Gent (9/5/2016)
De uitrol van het nieuwe parkeerplan van Stad Gent is maandag begonnen. Aan de Dampoort zijn de eerste nieuwe, blauwe parkeerautomaten in werking gesteld. Parkeren kan nu door een nummerplaat in te geven in de automaat. Cash betalen is nog maar op weinig automaten mogelijk. Begin volgend jaar komt er ook een smartphone-app om te betalen.
Ongeveer een op vier automaten staat nog toe dat een gebruiker met munten zijn parkeerrecht koopt. De rest aanvaardt enkel Maestro, Mastercard en Visa. Wie met cash wil betalen, zal goed moeten zoeken om een automaat te vinden.
En hopla, anoniem parkeren wordt in Gent een pak moeilijker.

Banken willen einde aan gratis geldafhaling (21/3/2016)
Door de lage rente zijn banken aan het bekijken hoe ze kunnen snoeien in gratis diensten. Er zijn weliswaar afspraken met de overheid over het aanbieden van een aantal diensten aan klanten, zoals gratis cash afhalen. Maar een bankier zegt anoniem in De Tijd dat die overeenkomst herzien moeten worden. Mensen halen nu immers vaker geld af dan tien jaar terug, en ook de kosten voor het beheer van de automaten zijn toegenomen.
Vorig jaar bloedde de discussie al snel dood. Zowel de politiek als de handelaars verzetten zich toen sterk tegen de plannen. Het is afwachten of er nu wel een bank durft doorzetten.

Horecazaken weigeren steeds vaker cash (13/2/2016)
Meer en meer horecazaken willen niet dat de klanten nog cash betalen, ze aanvaarden alleen bankkaarten. Dat doen ze voor de veiligheid, maar ook omdat ze daarmee veel tijd sparen. (met video)
Privacy? Keuzevrijheid? Euh?

‘Geen cash a.u.b.’: Gentse horeca vraagt het steeds vaker (13/2/2016)
Wasbar, Moor&Moor, Le Botaniste, Greenway en vanaf 1 maart ook De Superette: de lijst met Gentse horecazaken die hun klanten vragen niet langer met cash maar met een bankkaart te betalen, groeit. Voorzichtig, maar de trend lijkt ingezet. De zaken die het al doen, hebben meestal wel een noodvoorraad cash in huis.

Tabaks- en goudhandelaars blijven te veel cash betalen (25/1/2016)
Dit was het nieuws: De Economische Inspectie controleerde in de eerste helft van 2015 ruim tweehonderd kleinhandelaars in tabak. Een op de vijf betaalde zijn leverancier te veel in cash. In het artikel heet dit “illegale cashtransacties”.
Dit was er werkelijk aan de hand: De helft van de inbreuken gebeurde bij de ‘tabac shops’ aan de Franse grens en de Belgische kust. ‘Fransen en Britten komen massaal sigaretten kopen bij deze tabac shops, omdat ze in ons land een pak goedkoper zijn. Deze buitenlandse klanten betalen vooral cash, waarna de tabakshandelaar zijn leverancier met dit cashgeld betaalt in plaats van het naar de bank te brengen.
Conclusie: Er is in het artikel nergens sprake van illegale aan- of verkoop noch van zwart geld. Enkel van het overtreden van de artificiële limiet dat je geen grote bedragen meer cash mag betalen. Maar of dit als “illegale cashtransacties” moet bestempeld worden? We betwijfelen het.

Actiegroep voert strijd tegen “illegale” parkeermeters die geen muntjes aanvaarden (11/12/2015)
De nieuwe parkeermeters van de stad Brussel zijn illegaal. Dat zegt actiegroep ça suffit!. Wie reglementair wil parkeren, kan bij de nieuwe meters zowel met bankkaart als met sms betalen. Niet met muntstukken, en daar wringt het schoentje. “Een Europese richtlijn die ook in de Belgische wetgeving is opgenomen, verplicht de administraties om betalingen met kleingeld te aanvaarden”, zegt Philippe Kunnen van actiegroep ça suffit!. “In het parkeerreglement staat ook letterlijk dat je met cash moet betalen om te parkeren als de automaat je bankkaart niet aanvaardt.” Kunnen richtte tien maanden geleden ça suffit! op uit protest tegen de situatie in zijn gemeente Vorst, waar verschillende parkeerplaatsen geschrapt werden. Opmerkelijk is dat hij zelf geen auto heeft, maar alleen het openbaar vervoer gebruikt.

Slimme polsbandjes op Tomorrowland (1/6/2015)
Deze zomer hoeft u geen geld meer mee te nemen naar Tomorrowland. Bonnetjes staan voortaan op uw technologisch polsbandje. Net als al uw persoonlijke gegevens. Ongelooflijk handig.Maar tegelijk ook eng, want die festivalbandjes kunnen niet alleen registeren waar u bent, maar ook wat u doet. Elke consumptie wordt gelinkt aan uw persoon.Bovendien kunnen voordelen ook gelinkt worden aan een sponsor van het festival. Allemaal blijkbaar wettelijk perfect in orde. Want u geeft toch uw toestemming, niet?
Ook in Disney World Florida zijn ze er al twee jaar mee bezig. Met positief resultaat, althans voor de financiën van het pretpark. Naast de voordelen van gps-tracking, is het bandje ook een goudmijn. Wie het draagt, geeft ook opvallend veel
meer geld uit. “Het is al eerder aangetoond dat wie altijd met cash betaalt, minder uitgeeft  Want ook met een kredietkaart vergeet je wat je al hebt uitgegeven. Dat wordt overtroffen met zo’n bandje, omdat het zo snel gebeurt.” (pdf)

In 2014 werden de chipbandjes van Rock Werchter genomineerd voor de Big Brother Awards. Hieronder de drie argumenten voor de nominatie.

  • Privégegevens in ruil voor korting en controle. Een handig speeltje of een privacy-inbreuk?
  • Hoe vrij is onze keuze werkelijk als ons tal van voordelen worden ontnomen wanneer we kiezen voor anonimiteit?
  • We zijn niet langer loutere bezoekers van een event, we worden het product, gereduceerd tot een menselijke streepjescode?

De uitgebreide motivatie kan je hier lezen.