Damiaan Denys – Van angst naar vrijheid

Datum » 01 12 2016 (20:15 - 22:00)
Locatie » C -mine - C-mine 10, bus 2 3600 Genk

Alomtegenwoordig terrorisme, vrees voor het klimaat, angst voor voeding en paniek voor ziekten. Bij elk angstwekkend bericht reageren we geschokt en verontwaardigd. Controles worden aangescherpt, experts geraadpleegd, commissies ingesteld en extra fondsen vrijgemaakt. Komen die regels ons wel ten goede? Ruilen we onze kostbare vrijheid niet in voor de lege illusie van controle? Bewerkstelligen we door onze omgang met angst en ons verlangen naar beheersbaarheid niet juist datgene waarvoor we bang zijn? Angst is overal en bepaalt meer dan ooit ons leven.
Om onze angst te controleren, zijn we bereid veel van onze vrijheid in te leveren. Maar de angst grijnst ons blijvend aan. Hoe harder we haar bevechten, hoe meer ze ons verleidt. Hoe meer we de angst verwaarlozen, hoe sneller ze vrijheid biedt.

De angst-paradox openbaart een verborgen waarheid. We horen niet onze vrijheid op te offeren aan de angst, maar onze angst op te offeren voor de vrijheid. Maar durven we dat wel aan? Zijn we niet bang? Voor een weg van angst naar vrijheid in plaats van vrijheid naar angst.

Damiaan Denys is filosoof, neurowetenschapper en psychiater. Hij is als hoogleraar verbonden aan het AMC, de Universiteit van Amsterdam, en het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (KNAW-NIN). Delen van de voorstelling waren eerder te zien op Lowlands (2014) en TEDx Amsterdam (2015). Damiaan Denys zat in 2015 aan tafel in het televisieprogramma Zomergasten (VPRO).

» Meer info