Mobib: Big Brother reist mee in Brussel

Vanaf 30 juni moet iedereen die in Brussel een abonnement bij de MIVB heeft, verplicht overstappen naar een electronische Mobib kaart. De Brusselse vervoersmaatschappij heeft kosten noch moeite gespaard om abonnees te overtuigen van de voordelen van die ‘contactloze’ chipkaart. Alleen “vergeet” ze erbij te vertellen dat Mobib alles behalve koosjer is. De kaart is namelijk nauwelijks beveiligd en vooral: de MIVB houdt nauwgezet het traject van elke gebruiker bij.

De MIVB belooft met Mobib niet minder dan “een ware revolutie in uw dagelijks gebruik van het openbaar vervoer” (dixit de website) en ze voegt eraan toe dat de kaart “uw leven vergemakkelijkt en de deuren opent naar een wereld vol voordelen.” Het klinkt als het promopraatje van de eerste de beste supermarkt en dat op zich zou al achterdocht moeten wekken. Het lijkt er sterk op dat de MIVB iets probeert te verkopen waar niemand op zit te wachten én dat het addertje verscholen zit in de kleine lettertjes. Wel, in het geval van Mobib is dat addertje een serieuze slang.

Eerder dit jaar werd Mobib al genomineerd voor de Orwell Awards en momenteel staat de kaart ook op de lijst van kandidaten voor een Big Brother Award. Terecht, want het Mobib-sys­teem is niet veilig en de MIVB verzamelt te veel gegevens over haar reizigers. Franck Dumortier, onderzoeker aan de Universiteit van Namen en lid van de LDH, legt uit.

“Op de Mobib-chip staan je naam, voornaam, adres, een identificatienummer, je drie laatste ritten en informatie over je abonnement. Waarom heeft de MIVB die informatie allemaal nodig? In de Parijse metro bestaan er anonieme vervoerskaarten. Bovendien houdt de MIVB in een database informatie over alle ritten bij, gelinkt aan je identificatienummer. Aan de hand daarvan zou je dus je hele verplaatsingsgeschiedenis kunnen opvragen. De gegevens worden nooit gewist en het identificatienummer verandert niet. De data op de kaart moeten een doel dienen: fraude bestrijden. Een postcode gaat je daar niet bij helpen.”

Een ander heikel punt is de veiligheid van Mobib. “Onderzoekers van de Université Catholique de Louvain (UCL) slaagden er vorig jaar in om de chip van een afstand in een halfuur te kraken,” zegt Dumortier. “De bescherming is dus duidelijk niet voldoende, hoewel dit verplicht is door de wet op de bescherming van persoonsgegevens.”

Om die redenen is de Ligue bezig met een campagne onder het motto “ma vie privée ne voyage pas en commun“. Meer gedetailleerde onderzoeken over de problemen met Mobib kan je hier vinden. Overigens zijn het niet alleen “Brussel reizigers” die moeten reageren. De plannen zijn er om dit systeem ook in de rest van België én op de treinen in te voeren. Dus protesteren, al was het maar om te vermijden dat België het Nederlands débacle met de OV chipkaart nog eens overdoet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.