Art & Surveillance /// Executies zonder proces: low tech in 1968, high tech in 2012

Op The Limping Messenger plaatst Tjebbe Van Tijen regelmatig zijn tableaus waarin hij een maatschappelijk thema in één oogopslag aanschouwelijk maakt. Voor bovenstaande tableau plaatst hij de low tech standrechtelijke executie van een Vietcong gevangene op één lijn met de high tech moordende drones van vandaag.

Summary Execution 2012 – 1968.. long distance versus close range killing on the spot without any trial… are we as shocked by the killing drones of today as back in time during the Vietnam War, with the Chief of the South Vietnam Police General Nguyen Ngoc Loan executing a handcuffed Vietcong prisoner, Nguyen Van Lem in the street in Saigon in front of an NBC camera man and an Associated Press photographer?

Is high tech killing of a whole area, building or car with “precise” rockets experienced as somewhat more acceptable than a close range shot in the head?

Human Rights Watch zorgde een paar weken geleden in ieder geval voor een duidelijke statement en een Q&A over dit soort “targeted killings”.

2 REACTIES

  1. ja ja ja ja jaar van de drone. dat zou idee voor volgende post zijn: 2012 jaar van de drone. nie alleen afganistan en omstreken. ook border police, banlieues, olympische spelen. 2012 jaar van de drone it will be. Them are murderers!

Reacties zijn gesloten.