Beeld van de week /// Beeld op zondag: de gewraakte MO*-cover met George Forrest [updated]

De gewraakte cover van MO* magazine (c) MO*

De foto van deze week is een spotprent die in 2006 verscheen op de cover van MO* magazine. Ze toonde een postzegel met een afbeelding van George Forrest in Mobutu-pose, inclusief luipaardmuts en met op de achtergrond een wapperende Congolese vlag. De ondertitel luidde: ‘George Forrest. Koper-Koning van Congo’. Dat was ook de titel van een artikel in hetzelfde nummer van MO*, waarin journalist John Vandaele een boekje opendeed over de mijncontracten die de groep rond ondernemer George Forrest binnenhaalde in Congo.

Meer dan zes jaar na de feiten werd MO* nu door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot het betalen van 5.000 euro schadevergoeding, na een klacht van George Forrest en zijn bedrijf Kinross-Forrest. In een reactie noemt MO* de veroordeling onrustwekkend:

“Ons aanvoelen is dat de lange procedure en zeker de abrupte verhoging van het schadebedrag voor de spotprent maar één effect heeft, en misschien zelfs nastreeft: het ontraden van kritische berichtgeving over of kritiek op George Forrest, zijn zakelijke belangen of handelen.”

UPDATE 19/12/2014 – Cassatie vernietigt veroordeling MO* in zaak Forrest

Het Hof van Cassatie volgt de argumentatie van Wereldmediahuis / MO* en verbreekt het arrest van 11 december 2012. “Het Hof van Cassatie stelt vast dat het hof van beroep niet op pertinente wijze de veroordeling van de cartoon heeft kunnen verantwoorden als een dwingende sociale noodwendigheid. Conform de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is de veroordeling van de cartoon daarom niet nodig in een democratische samenleving.”