Beeld van de week /// De surveillancestaat vanuit de lucht gezien

trevor-paglen-nsa-fort-meade

Kunstenaar Trevor Paglen focust in zijn werk op het zichtbaar maken van onzichtbare infrastructuren. Hij maakte fotoreeksen en publiceerde boeken over zogenaamde ‘black sites’ die bewust uit het publieke en officiële discours gehouden worden: geheime militaire basissen, laboratoria, testsites voor drones en biologische wapens of CIA gevangenissen. Voor zijn meest recente reeks huurde Paglen een helikopter en maakte hij foto’s van de drie grootste spelers in de surveillancewereld, waaronder de foto hierboven van het NSA-hoofdkwartier in Fort Meade. Paglen wil op die manier ons “visueel vocabularium” over de surveillance architectuur een beetje uitbreiden.
De fotoreeks van Paglen is gratis te downloaden via The Intercept, het nieuwe journalistiek platform van Glenn Greenwald.
Hieronder zien we Trevor Paglen zelf tijdens het afgelopen 30CCongres.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=j56s46e97Lo&w=600&h=335]