Iedereen verdient een GAS-boete

Staxiamen op café naar het voetbal kijken? GAS-boete. Taxi rijden in een rode Duivelsshirtje of in jeans? GAS-boete. Een paar Gentse café-uitbaters trakteerden hun klanten op een avondje WK voetbal en enkele Oostendse taxichauffeurs respecteerden de dresscode niet. Ze kregen allemaal een boete aan hun jeansbroek gesmeerd. Comedian Michael Van Peel merkt in zijn wekelijkse column voor De Morgen dat alleen al willen meegenieten van een voetbalsfeertje ook al tot een GAS-boete kan leiden.

In Gent kreeg een zestigtal cafés GAS-boetes omdat men er samen naar voetbal aan het kijken was zonder daar aangifte van gedaan te hebben. Stel je voor! Is dat weer een nieuwe trend of zo, samen voetbal kijken op café, met een pintje erbij en al? Waar gaat dat heen? Wat als iemand bij het juichen een pintje omstoot zonder dat de Gentse politie daarvan op de hoogte is. De gevolgen zouden niet te overzien zijn geweest.

(…)

De prijs voor mooiste GAS-boete gaat naar de Belgische supporter en Oostendse taxichauffeur Imdiaz Hussain. De onverlaat was namelijk betrapt op het dragen van een Rode Duivels-T-shirt. In zijn taxi, nog wel! Mein Gott! Een flagrante overtreding van de strikte dresscode voor taxichauffeurs uit het politiereglement (sic), zijnde “verzorgde en deftige kledij”. Een term die gejat lijkt uit een stoffig schoolreglement. (Ik heb het mijne indertijd meerdere malen handmatig mogen kopiëren, dus ik weet waarover ik spreek.) Imdiaz mag nog blij zijn dat hij er met een boete van af komt en daar bovenop geen vier bladzijden straf moet schrijven.

Lees de volledige column van Michael Van Peel: Is dat weer een nieuwe trend of zo, samen voetbal kijken op café, met een pintje erbij en al? Waar gaat dat heen?

3 REACTIES

 1. Blijkbaar stelt tegenwoordig niemand zich nog de vraag in hoeverre geruchten, al dan niet doorspekt van de nodige fantasieën en onwaarheden, nog op waarheidsgehalte gecontroleerd moeten worden… Voor alle duidelijkheid: betrokken chauffeur werd NOOIT beboet omwille van het dragen van een WK-voetbaltruitje of petje of wat dan ook… Betrokken chauffeur kreeg wél meer dan terecht een boete voor een ander feit maar weet blijkbaar handig de media te bespelen en te doen alsof hij het slachtoffer is van GAS-willekeur en koppelt dit dan gratuit aan de huidige (positieve) WK-sfeer. Leuk om met zijn allen medelijden te hebben met dit GAS-slachtoffer, alleen jammer dat er niets van het verhaal klopt… Overigens werden bij die controle een aantal taxichauffeurs betrapt op… rijden zonder geldig rijbewijs, rijden zonder vergunning, rijden onder valse naam, knoeien met de taxameter, frauderen, enz… De vestimentaire elementen waren – geloof me vrij – in deze totaal bijzaak… Philip Caestecker, Lokale Politie Oostende

 2. Ik wil gerust geloven dat de vestimentaire elementen in deze totaal bijzaak waren en niemand zal ontkennen dat de vermelde overtredingen bestraft moeten worden. Ook overschot van gelijk dat niet elk krantenbericht zomaar voor waar moet aangenomen worden.
  Maar het punt was eigenlijk het absurdisme van een dresscode voor taxichauffeurs. In het GAS van de stad Oostende staat letterlijk “niet respecteren van de verplichting om verzorgde en deftige kledij, met uitsluiting van jeans, sportschoenen en hoofddeksels, te dragen”. Zo staat het op de stedelijke website in het lijstje met zaken waarvoor je een GAS-boete kan krijgen. Het gaat mijn petje ver te boven hoe je het dragen van een jeans kan gelijk schakelen met het veroorzaken van overlast.
  Op de stedelijke website staat dat je met gezond verstand al een heel eind komt. Als ik dit soort vestimentaire codes lees, dan denk ik dat gezond verstand beter ook eens toegepast wordt op het GAS.

  • Die vestimentaire verplichtingen vind je terug in zowat alle steden en gemeenten, niet alleen in Oostende dus. Op de site van VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) vind je trouwens een modelreglement waarin letterlijk staat dat jeans, shorts, sportschoenen, enz… niet kunnen. Je kunt daar inderdaad over discussiëren maar weet dat de sector zélf (!) vragende partij is om te controleren op heel wat zaken, onder meer op het vestimentaire. Goedmenende taxibonden en -chauffeurs hebben ook graag dat ze op een positieve en professionele manier het beroep kunnen uitdragen en hekelen enkelingen die het imago voor iedereen verknoeien. Over een deftige jeans kan inderdaad gediscussieerd worden maar mijn betoog ging hem eigenlijk over het verspreiden van totaal verkeerde info (het beboeten omwille van het voetbalshirtje) waar dus niets van aan is! De prijs voor mooiste GAS-boete zal dus aan iemand anders moeten toegekend worden…
   Mvg,
   Philip Caestecker

Reacties zijn gesloten.