Art & Surveillance /// Heather Dewey-Hagborg

heather-dewey-dna

De Amerikaanse kunstenares HEATHER DEWEY-HAGBORG beweegt zich op het snijvlak van technologie en moderne kunst. Recent werkte ze vooral met DNA. Voor Stranger Visions (2012-2013) maakte ze portretten op basis van genetisch materiaal dat ze op openbare plaatsen verzamelde. Door te spelen met de dna-sporen die we achterlaten zonder het zelf te beseffen, vestigt Dewey-Hagborg de aandacht op de trend naar steeds meer genetisch determinisme en op de gevaren van genetische surveillance. DNA Spoofing (2013) gaat verder in op die genetische surveillance en zoekt naar technieken die we zelf kunnen toepassen om dit soort surveillance te counteren. Om de sporen die we achterlaten nog eens extra in de verf te zetten, stelde Dewey-Hagborg voor A day in the life (2013) de dna-sporen tentoon die ze achterliet in de loop van een dag. Boeiend en tegelijk beangstigend, omdat de kunstenares zich begeeft in een grijze zone waar artistieke vrijheid en schending van de privacy elkaar raken. Dewey-Hagborg hoopt in ieder geval dat haar werk alsnog een maatschappelijk debat kan losweken over het gebruik en potentieel misbruik van DNA-profilering.

[vimeo 60928966 w=600&h=337]

Meer lezen: