Netflix blokkeert vpn’s

netflix-logoVolgens TorrentFreak is Netflix begonnen met het blokkeren van vpn-diensten en andere diensten die geografische blokkades omzeilen. De aanpassingen zouden geëist zijn door de filmindustrie die zelf wil blijven bepalen wat een Netflix-kijker te zien krijgt in zijn land. Omwille van een complex systeem van licentie-overeenkomsten, moet Netflix voor elk land apart toestemming vragen om content te mogen streamen. Waardoor gebruikers in verschillende landen ook een verschillend aanbod krijgen.

Door het gebruik van een VPN of van een andere tool kan een gebruiker uit pakweg België ook content van de Amerikaanse Netflix bekijken. De filmindustrie bestempelt dit soort praktijken als piraterij. Ten onrechte, want ook VPN-gebruikers betalen voor het bekijken van de programma’s. Alleen willen ze liever zelf bepalen welke waar ze voor hun geld krijgen. Wie betaalt, kan onmogelijk een dief zijn. Bovendien treffen de blokkades evenzeer gebruikers die wél de spelregels van de filmbonzen respecteren.

Nog volgens TorrentFreak blijven de blokkades voorlopig nog beperkt en is Netflix vooral aan het uitzoeken hoe dit soort interventies in de toekomst best kan aangepakt worden. Er bestaan ondertussen al een aantal mogelijkheden om de blokkades te omzeilen.

Lees verder bij TorrentFreak